Hava Durumu

Kirada oturanlar veya evi kirada olanlar dikkat!

Kira artışları Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesine göre yapılıyor. Dün haziran ayına ilişkin açıklanan enflasyon verilerinden sonra kirada oturan ve sözleşme yapanlar ne kadar ödeyecek? İşte cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2019 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kirada oturanlar veya evi kirada olanlar dikkat!

Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre artırılıyordu. Bu uygulama 18 Ocak'ta çıkan torba yasa ile değişmişti. Bu tarihten itibaren kira artışının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlandı. Önceki gün açıklanan veriye göre; 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 19.88 oldu. ÜFE'ye ayarlı artış devam etseydi kira artışı yüzde 33'ü bulacaktı.

İŞYERİ İÇİN SON 1 YIL

Yasadaki değişiklikle kiracılar yaklaşık yüzde 13 daha az ödeme yapacak. Ev sahipleri kira zammı yapmadan önce, o ayın açıklanan zam oranını öğrenmeli. Çünkü kira zammını yüzde 19.88'in üzerinde yapamazlar. Aksi takdirde sınırı aşarlarsa, kiracı dava açabiliyor. İş yerlerinde enflasyona göre kira artışı uygulamasına 1 Temmuz 2020'de geçilecek. Bu tarihten sonra iş yerleri kiraları için yenilecek kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Ancak şu aşamada kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin talebi dikkate alınacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.