Hava Durumu

Kışanak'tan dehşete düşüren iddia

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde meydana gelen olayları değerlendirdi, "çözüm sürecine denk gelmesi provokatif olduğunu düşündürtüyor" derken çarpıcı iddialarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2013 20:32
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2013 20:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kışanak'tan dehşete düşüren iddia

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde meydana gelen olayları değerlendirdi, "çözüm sürecine denk gelmesi provokatif olduğunu düşündürtüyor" dedi.
"Polisin saldırganlarla yanyana fotografları vardır" diyen Kışanak, bu fotoğrafların incelenmesi gerektiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda soruşturma açması gerektiğini söyledi.

Dicle Üniversitesi'nde rektörlüğün eğitime 3 gün ara verildiğini açıklamasından önce gün boyu gerginlik sürdü. Sabah saatlerinde 3 öğrencinin bıçakla yaralandığının duyulmasının ardından karşıt görüşlü öğrenciler farklı bölgelerde toplanıp yürüyüş yapmak istedi. Sağ görüşlü öğrenciler Tıp Fakültesi Hastanesi acil servis önünde toplanırken, sol görüşlü öğrenciler Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplandı.

Polis, her iki bölgedede geniş güvenlik önlemleri alarak, öğrencilerin yürüyüşüne izin vermedi. Fen Edebiyat Fakültesi önünde öğrencilerle polis arasında zaman zaman kovalamacalar ve arbede yaşandı. Polis, gün boyu yaptığı çalışmada yaklaşık 50 öğrenciyi gözaltına aldı.

DEMİRTAŞ ÜNİVERSİTEDE

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önce twitter hesabından halkın Dicle Üniversitesi'ne davet edildiği söylentiler üzerine twitter hesabından bir açıklama yaptı. Demirtaş, "Diyarbakır halkını Dicle Üniversitesi'ne davet etmiş değiliz. Yetkili arkadaşlarımızın dışındaki hiç bir çağrıya uyulmamasını rica ediyorum. Bilinmeyen hesaplardan iki taraf adına yapılan hiç bir çağrının dikkate alınmamasını özellikle rica ediyorum" dedi.

Daha sonra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Ayla Akat, Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile yaklaşık 15 kişilik partili kampus içine geldi. Demirtaş, aracından inmeyerek milletvekilleri Aydoğan ve Akat ile basından uzak bir şekilde kısa süreli görüşme yaptı. Yapılan görüşmenin ardından Akat ile Aydoğan fakülte içerisine girerek bir süre öğrencilerle görüştükten sonra Demirtaş'a bilgi verdi. Bu görüşmenin ardından Akat İle Aydoğan bu kez Güvenlik Şube Müdürü Süleyman Hançerli ile de kısa süreli bir görüşme yaptıktan sonra öğrencilerin otobüslerle çıkacağını bildirdi.

Daha sonra yaklaşık 400 öğrenci milletvekillerin eşliğinde belediye otobüslerine bindirilerek konvoy halinde BDP İl Başkanlığı'na getirildi. Burada inen öğrenciler daha sonra dağıldı.

ŞÜPHELİ PAKET PATLATILDI

Bu sırada Fen Edebiyat Fakültesi bahçesinde iki adet şüpheli çanta olduğu görüldü. Bomba olabileceği şüphesiyle çantalar bomba uzmanı ekipleri tarafından fünye ile patlatıldı. Çantaların içinden öğrencilere ait ders kitapları çıktı.

ÜNİVERSİTE ALANINA KİMSE ALINMADI

Üniversitede olayların sürmesi üzerine öğle saatlerinden itibaren kampus alanı girişlere kapatıldı. Hastalar dışında içeriye hiç kimes alınmazken, öğrenci ailelerinin kampüs girişine gelerek bekledikleri görüldü.

ÜÇ KİŞİ YARALANDI

Dicle Üniversitesi'nde Bilge Gençlik Kulübü önceki gün Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Peygamber Efendimiz' konulu konferansla ilgili bildiri ve afiş dağıtılması yüzünden iki öğrenci grubu arasında taşlı sopalı kavga çıktı. İlk gün 1'i polis 4 kişinin yaralandığı olaylar, dün düzenlenen konferans sırasında da devam etti. Polisin havadan ve karadan gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği olaylar gün boyu sürdü.

BIÇAKLI KAVGA ÇIKTI

Dicle Üniversitesi'nde iki gündür süren olaylar bugünde devam etti. Kampus içinde iki öğrenci grubu arasında taşlı ve sopalı kavga çıktı. Bıçaklarında kullanıldığı kavgada 3 öğrenci yaralandı. Yaralılar Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.Olay nedeniyle üniversiteye çok sayıda polis ekipleri sevk edildi.Polis, kavgaya karışan bazı öğrencileri gözaltına alırken, sıkı güvenlik önlemleri alındı. Üniversitede gerginlik sürüyor

Dicle Üniversitesi(DÜ) Rektörü Ayşegül Jale Saraç, üniversitede öğrenci kulüplerinin sürekli çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu, bu zamana kadar da hiçbir sorunun yaşanmadığını söyledi. Olayların kulüp faaliyeti bahanesiyle çıkmasının çok ilginç olduğunu belirten Saraç, provokasyon ihtimaline dikkati çekerek, “Neden bugün oldu? Tüm Türkiye’de bu süreci akamete uğratma gibi kamuoyu ve bizlerin aklına gelen bu. Bugüne kadar hiçbir şey yokken her gün kulüpler bu şekilde faaliyetlerini yaparken ne oldu da birden bire bir kulübün faaliyeti sorun oldu?” diye konuştu. Saraç, Senato Toplantısı sonrasında üniversitede eğitime 3 gün ara verme kararı alındığını açıkladı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Saraç, Türkiye’de güzel bir sürece girildiğini bu sürecin başarılı bir şekilde devamı için millet olarak herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. Sürecin akamete uğratılması için Türkiye’de çeşitli illerde ve üniversitelerde provokasyonların yapıldığına dikkati çeken Saraç, Dicle Üniversitesi’nde de son günlerde provokatif olayların yaşandığını dile getirdi. Üniversitede yaşan olayları yönetim olarak takip ettiklerini kaydeden Saraç, olayları kastederek, “Tahminimize göre üniversitemizde de böyle bir süreç yaşanmakta.” ifadesine yer verdi.

Üniversitenin normalde çok huzurlu bir mekan olduğunu dile getiren Saraç, “Türkiye'nin en huzurlu üniversitelerinden birisi. Bu huzur ortamının son bir kaç gün içerisinde bozmaya yönelik provokatif olaylar yaşandı maalesef. Aslında olayın çıkışına baktığımızda çok basit bir olaydan başlamış gibi gözüküyor. Üç gündür biz yönetim olarak son derece hassasiyetle bu konuyla ilgileniyoruz. Gerek bizler, gerek bu konuda gerekli kurumlarla iş birliği yaparak bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz.” dedi. Saraç, Senato Toplantısı sonrasında üniversitede eğitimde 3 günlük ara verme kararı alındığını açıkladı.
Rektör Saraç, olaylarda 4 öğrencinin yaralandığını, bunlardan birinin ayağından, 2 öğrencinin kalçasından, bir öğrencinin ise karnından yaralandığını söyledi. Bir başka öğrencinin ise hem göğsünden hem karnından yaralandığını dile getiren Saraç, üniversiteyle alakası olmayan bir kişinin de yaralandığını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.