Hava Durumu

Komutanların kritik görüşmesinden detaylar

Antalya'da yapılan Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanları toplantısında taraflar Menbiç'in yanı sıra Rakka operasyonuyla ilgili pozisyonlarını paylaştı. Orgeneral Akar, 'PYD varsa, TSK olmaz' mesajı verdi. ABD'nin öncelikli planının Rakka'da PYD/YPG ile ilerlemek olduğu öğrenildi. Rusya ise Rakka temizlendikten sonra Esad rejimine bırakılmasını gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2017 06:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2017 06:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Komutanların kritik görüşmesinden detaylar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanlarının katımıyla önceki gün yapılan üçlü zirvenin ardından dün de ikili görüşmeler yapıldı. Orgeneral Akar, ABD'li mevkidaşı Orgeneral Joseph Dunford ve Rus mevkidaşı Orgeneral Valeri Gerasimov'la ayrı ayrı görüştü. Bu görüşmelerin ardından konuk genelkurmay başkanları ile beraberindeki heyetler Türkiye'den ayrıldı.

PLANI ANLATTI

Edinilen bilgiye göre harekâtlar ile plan ve prensipler başkanlıklarından yetkililerin de hazır bulunduğu görüşmelerde ağırlıklı olarak olası Rakka operasyonuyla ilgili görüş alışverişinde bulunulup değerlendirmeler yapıldı. Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi için Türkiye ile ABD tarafından yürütülmesi öngörülen 'Müşterek Rakka Planı'nı ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford'a sundu. İkili görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Türkiye'nin ABD ile birlikte yürütmek istediği planın detaylarını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da şubat ayında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin sunduğu somut bir Rakka planı var. Birbirini tamamlayan bir plandan bahsedebiliriz" demişti. Edinilen bilgiye göre planda, ÖSO ile Suriye Demokratik Güçleri içindeki Arap unsurlardan oluşan 10 bin kişilik bir ordu kurulması hedefleniyor. Plan kabul edilirse, ABD ve Türkiye, özel birlikler, topçu, helikopter ve zırhlı birliklerle bu orduya destek verecek.

Rakka için 'PYD'siz operasyon' şartını dile getiren Orgeneral Akar, Menbiç'le ilgili daha ayrıntılı değerlendirmeler yaparak, kentten terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'nin çıkarılması gerektiğini vurguladı. Akar, üçlü zirve esnasında ifade ettiği "Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde Menbiç, kentin gerçek sahiplerine bırakılmalı. Şehrin demografik yapısı bozulmaya çalışılıyor. Bunun önüne geçilmeli" görüşünü tekrarladı.

ABD'nin tutumunda önemli bir değişiklik olmadığı, Pentagon'un öncelikli planının PYD/YPG ile Rakka'ya yönelik operasyon olduğu öğrenildi. Rusya'nın ise Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi sonrası kentin Suriye rejimine bırakılmasından yana olduğu belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.