Hava Durumu

Köprü 3 yıl içinde biter

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfezi Geçiş Projesinin rüzgar testine katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2012 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2012 17:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Köprü 3 yıl içinde biter
Bakan Yıldırım, dünyadaki sayılı rüzgar tüneli testi yerlerinden olan Politecnico di Milano üniversitesine gelerek, Otoyol AŞ'nin yapacağı Gebze-Orhangazi-İzmir karayolunun İzmit Körfezi Geçişi'ne kurulacak asma köprüye ilişkin teknik bilgi aldı ve köprünün şiddetli rüzgarlarda vereceği tepkiyi ölçen maket üstündeki rüzgar testini izledi.

Bakan Binali Yıldırım, rüzgar tüneli testinin ardından yaptığı değerlendirmede, "Bugün İzmit Körfezi köprüsünün rüzgar testlerini yaptık. Hep beraber gördük ki köprü 75 bölü saniye veya bir başka deyişle 230 kilometre saate kadar rüzgar hızında, ufak salınımlar dışında anormal bir davranış göstermiyor. Köprünün yapısını ve üzerindeki trafiğin emniyetini tehlikeye sokacak bir sarsılma, salınım göstermiyor" dedi.


Teknik bilgiler

Köprünün yapımına ilişkin teknik bilgiler de veren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Doğrusu bu yapılan işler artık son çalışmalar, bundan sonra bu yıl sonuna kadar, köprü ayaklarının temel yerinin hazırlanması. O kuleler iki ayaktan oluşuyor. Denizin dibinde yaklaşık 350-400 metrekarelik bir beton, sudan arındırılmış bir tabliye yapılıyor. Altına 269 tane kazık çakılıyor. Onun üzerine bir başlık geçiriliyor. O köprü ayağının oturacağı temel. Ondan sonra ayak kısmının sudan 7-8 metre yukarıda olan kısmı karada inşa ediliyor, sonra da onun üstüne oturtuluyor. Sonraki kısımda yapı olarak çelik konstrüksiyon bizzati o ayağının devamı olarak yapılmaya devam ediyor denizin üstünde."

Teknik ayrıntıya dikkati çekmek istediğini ifade eden Yıldırım, "Tabanda kazıklar üzerine hazırlanan temelin üzerine oturtulan parça sabit, bağlı değil tabana. Kendi ağırlığıyla yüzeye oturuyor ve bu yüzeyde amortisör görevi yapar gibi hareket ediyor. Bu kaynaklı-sabit bir parça olsa ya da beton olsa köprünün mukavemeti, salınımı, emniyeti o zaman daha fazla risk altında olacaktı. Gerek deprem hareketleri, gerek rüzgar hareketlerine karşı serbest yüzeyde hareket edebilen bir blok bu ve köprü bunun üzerinde" ifadelerini kullandı.


İnşaat süreci

Otoyoldaki inşaat sürecine de değinen Binali Yıldırım, "Uygulama projeleri hazırlandı. Şu anda Gebze'den Bursa istikametine doğru yol kamulaştırma çalışmaları büyük oranda bitti. Yol çalışmaları da devam ediyor. Yalova tarafında Orhangazi'ye giderken Samanlı dağı var. Samanlı geçidinde 4 kilometrelik 2 tane tünel var. O tünellere girildi, yapılıyor. Tünelin giriş ağzından 250 metreye de ilerlenilmiş durumda. Onun deniz tarafından da viyadükler var" dedi.

Taban alt çalışmalarına başlamak için toprak sıyırma işlemine başlandığını aktaran Bakan Yıldırım, Samanlı geçidinin diğer tarafı olan Orhangazi'ye doğru çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.

Bakan Binali Yıldırım, 377 kilometre ana yol ve 40 kilometre kadar bağlantı yolları olduğunu, projenin 421 kilometrelik otoyol ve köprü olarak planlandığını belirterek, "5 bölüme ayrıldı. Her konsorsiyum, bir parçasını aldı. İzmir çevreyolu Atatürk Anadolu Lisesi'nden başlamak üzere bir kavşakla bağlanıyor. Bu tarafta da Gebze'nin 2,5 kilometre doğu tarafında da kavşakla TEM'e bağlantı yapıyor. Böylece köprü aksı artı bağlantısı olan ana yollar tamamlanmış oluyor" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük otoyol projesinin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir soruya Bakan Yıldırım, "Sözleşmede 7 yıl öngörülüyor, ama bu yap işlet devret projelerinde, süre ne kadar kısalırsa, yüklenici o kadar avantajlı konuma geçiyor. Yani devlet bütçesiyle yapılan işlerin tersine. Biz ihale etsek, uzaması kamunun aleyhine, yüklenicinin lehine. Yap-işlet-devret modeliyle uzaması onların zararına" yanıtını verdi.


"Bursa'ya olan kısım çok daha önceden açılmış olabilecek"


Yolun iki bağlantı halinde tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydeden Yıldırım, "Bir tanesi Gebze'den Bursa çevreyoluna bağlantı. Bir diğeri Bursa çevreyolundan İzmir'e. Her ne kadar paralel inşaat yapılsa bile, zannediyorum Bursa'ya olan kısım çok daha önceden açılmış olabilecek. Tahminim 3 yıl içinde köprü dahil İstanbul-Bursa bağlantısı bitmiş olur. Köprü 3 yıl içinde biter" dedi.

Finansman süreci

Krediyle ilgili olarak Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çerçeve anlaşması zaten imzalanmıştı. Tabii birçok banka katılıyor bu işe. Haziran ayının ilk yarısında herhalde kredi sözleşmesini teslim edecekler. Yerli var, yabancı var. Herkes işin bir yerinden tutuyor. Büyük bir finansman. Türkiye'de ilk defa bu büyüklükte finansman gerçekleşiyor. Yap-işlet-devret tek bir model için Bursa artı köprü olarak ilk paket 4 milyar dolar. Tamamı 6,5 milyar dolar. Yüzde 20'si de öz kaynak. Hepsi kredi değil. Pamuk eller cebe. Şu anda yükleniciler, 200 milyon dolara yakın ceplerinden harcama yaptılar. Kredi veren önce sen bir öksür diyor, göreyim ondan sonra ben parayı vereyim diyor."

Açılışta köprüden yürüyerek mi geçeceği sorulan Bakan Yıldırım, "Köprü açılsın koşa koşa da geçerim" diyerek espri yaptı.


Köprü için 3. test


Köprüyü Otoyol AŞ. için yapacak Japon ICI/ITOCHU konsorsiyumu adına Yasutsugu Kawasaki, köprüye ilişkin teknik ve şu ana kadar geçtiği rüzgar testlerinde elde ettikleri bilgileri aktardığı bir sunum yaptı. Kawasaki, köprünün tabliyeleri için ilk testin Danimarka'da, taşıyıcı kuleler için de Kanada'da test yapıldığını, köprünün üç boyutlu ve tam halinin ilk kez Milano'da test edildiğini bildirdi.

Kawasaki, asma köprünün 8,0 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde inşa edileceğini kaydetti. Şiddeti büyük olan depremlerin 2500 senede bir olduğunu, bu tarz bir depremle karşılaşılması durumunda tamir edilebilir hasarların oluşabileceğini ifade etti.



Köprünün özellikleri

İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Türkiye'nin en büyük otoyol projesi Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu kapsamında inşa edilecek İzmit Körfezi Geçişi Asma Köprüsünün toplam uzunluğu 2682 metre olacak. Köprünün ayakları arasında orta açıklık olarak ifade edilen mesafenin de 1550 metre olacağı, bu uzunluğu ile dünyadaki 4. büyük, Avrupa'daki ise 2. büyük köprü olacağı uzmanlar tarafından belirtildi. Uzmanlar, köprünün ömrünün 100 yıl olacağını da söyledi.

Köprüyü ayakta tutacak iki kuleden kuzeydeki 40,8 metre, güneydeki ise 34,1 metre derinliğe inşa edilecek. Asma köprüde toplam 6 şerit olacak.

Köprü, deniz yüzeyinden yüksekliği 64 metre olacak şekilde inşa edilecek.

Köprüyü ayakta tutacak ince kabloların uzunluğu 85 bin kilometre olacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.