Hava Durumu

Korkutan açıklama! Deniz seviyesi 7 metre yükselebilir

Grönland'daki buzulların geçen yüzyıla göre yüzde 33 daha fazla eridiğini tespit eden bilim insanları, dünyada deniz kenarına kurulmuş 10 büyük kentten sekizinin yükselen su seviyesinden etkilenebileceğini belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2018 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2018 15:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Korkutan açıklama! Deniz seviyesi 7 metre yükselebilir

Grönland'da büyük buz tabakalarının erimeye devam etmesi nedeniyle deniz suyu seviyesinin 7 metreye kadar yükselebileceği tespit edildi.

Woods Hole Oşinografi Enstitüsünden araştırmacılar, Grönland'daki buzulların 20'inci yüzyıl ortalamasına göre yüzde 33 daha fazla eridiğini saptadı.

Araştırmacı Sarah Das, Grönland'daki buz tabakalarının oldukça hızlı ve "eşi benzeri görülmemiş" şekilde erimeye devam ettiğini belirtti.

Çalışmada Grönland'daki büyük buz tabakalarının bu hızla erimeye devam etmesi halinde deniz suyu seviyelerinin 7 metreye kadar yükselebileceği ortaya konuldu.

Dünya'da kıyılara yakın yerde bulunan 10 büyük kentten 8'inin yükselen deniz seviyesinden etkilenebileceğine işaret edildi.

Son 350 yılın en hızlı erimesi

Ayrıca ABD Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi'ne (NASA) göre, Antarktika'dan sonra ikinci büyük buzul kütlesine sahip Grönland'daki erime, küresel çapta okyanuslardaki su seviyesinin yıllık 0.8 milimetre artmasına neden oluyor.

ABD, Belçika ve Hollanda'dan bilim insanlarının ortak yürüttüğü araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.

Bilim insanlarına göre, buz tabakasının erime hızı son 350 yılın en hızlı seviyesinde ve erime, küresel ısınmanın da etkisiyle 'olağanüstü' bir şekilde devam ediyor.

Buzullardaki erime 1800'lerin ortalarında artmaya başladı. Yüzeydeki erime ise 2012'de son 350 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İklim konferansı Polonya'da devam ediyor

Birleşmiş Milletler 24. İklim Konferansı, Polonya'nın Katoviçe kentinde devam ediyor.

Polonya'da 200 ülkeden fazla devlet ve hükümet başkanının yanı sıra 20 binin üzerinde katılımcının iştirak ettiği 2 hafta sürecek konferans, 2015'de Fransa'nın Paris kentide kararlaştırılan İklim Anlaşması'nın maddelerinin uygulanması için yapılacak görüşmeleri kapsıyor.

Paris Anlaşması, 2020 sonrası süreçte, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel ve sosyo-ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedeflerken, anlaşmanın uzun dönemli hedefi ise sanayileşme öncesi döneme kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin olabildiğince altında tutulması olarak ifade ediliyor.

Bu hedefe ulaşmak için petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının giderek azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yönelinmesi gerekiyor.

Bu bağlamda anlaşma, gelişmekte olan ülkelere finansman, teknoloji transferi ve kapasite geliştirme imkanları sağlanmasını öngörüyor.

24. İklim Konferansı'nın sonuç bildirgesi, 14 Aralık'ta yayımlanacak.

Euronews

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.