Hava Durumu

Korkutan görüntü... 2 metre yükseldi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Van Gölü'nde su seviyesinin 2 metre yükseldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2018 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2018 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Korkutan görüntü... 2 metre yükseldi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Van Gölü'nde su seviyesinin 2 metre yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak su seviyesinde yükselmeler yaşanıyor. Son yıllarda özellikle sonbahar aylarında yağması gereken yağışların kış ve ilkbahar aylarına sarkması nedeniyle yaz aylarında göldeki su seviyesinde artış yaşandı.

İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda Van Gölü su seviyesinde çok ciddi bir farklılaşmanın yaşandığını belirtti. Göl seviyesinde 2 metreyi aşan yükselmelerin meydana geldiğini ve bununda göldeki faaliyetleri doğrudan etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Özellikle son 20 yıldır yaşanan bir süreçtir. 20 yıldır Van Gölü'nde çok bariz gördüğümüz bir durumdur. Göl seviyesi geçmişte kapalı olması nedeniyle yaz aylarında seviye düşmeleri, sonbahar ve kış aylarında ise yağışlara bağlı olarak seviye yükselmesi yaşanıyordu. Fakat bu seviye farklılaşması ise 50 santimetre, bazen bir metreyi buluyordu. Özellikle son yıllarda bu farklılaşma bir metrenin çok üstüne çıkmaya başladı. Şu an 2 metreye aşkın seviye farklılaşmalarıyla karşılaşıyoruz. Gölde yıl içerisinde dikeye 2 metrenin üzerinde bir farklılık görünüyor. Tabi bu farklılık göldeki her türlü faaliyeti doğrudan etkileyeceğini söyleyebiliriz. Başta ulaşımı etkiliyor. Kıyıdaki canlıların yaşam alanlarını ve balıkçılığı etkiliyor. Çünkü gölde yapılan balıkçılık, koylara teknelerin yanaşmasıyla gerçekleşiyor. Seviye farklılaşmasında limanlar her yıl temizlenmek durumda kalınıyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.