Hava Durumu

"Koronavirüsü dünyada ilk defa 3 boyutlu olarak görüntüledik"

Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ümit Çelik, corona virüsünü dünyada ilk defa 3 boyutlu olarak görüntülediklerini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2020 23:31
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2020 23:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Koronavirüsü dünyada ilk defa 3 boyutlu olarak görüntüledik"

Fırat Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Ümit Çelik, küresel tehdit olmaya devam eden corona virüsü hem izole ettiklerini hem de yerli üretim olan atomik kuvvet mikroskobu ile 3 boyutlu olarak görüntülediklerini söyledi.

"İZOLE EDİLDİ"

3 boyutlu görüntülenmenin özellikle aşı çalışmalarında büyük yardımı olacağını ifade eden Dr. Çelik, "Corona virüse karşı bilimsel açıdan nasıl bir katkıda bulunabiliriz diye düşünüyorduk. Fırat Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalar ile corona virüsü hem izole edildi hem de 3 boyut olarak yerli üretim olan atomik kuvvet mikroskobu kullanılarak görüntülendi" dedi.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Mikroskop ODTÜ'de Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda hocam Prof. Dr. Ahmet Oral tarafından SANTEZ ve TÜBİTAK projeleri ile geliştirildi. Geliştirilme aşamalarında ben de aktif olarak yer aldım.

*Yüksek lisans ve doktora çalışmalarımda biyomolekülleri kendi ortamlarında görüntülenebilmesine olanak sağlayan atomik kuvvet mikroskobunu geliştirdim. Bu tecrübeyi corona virüsünü görüntülemek için kullanmak istedik ancak virüse ulaşmamız zor oldu.

"BUNU BAŞARDIK"

*Görüntüleyebilmek için ilk aşamada virüsün izole edilmiş olması ve BSL 3 sınıfı yüksek güvenlikli laboratuvarlar gerekiyor. Sonrasında Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile görüştüğümde üniversitede bu virüsün izole edildiğini öğrendim.

*Prof. Dr. Şükrü Tonbak ve ekibi tarafından izole edilen corona virüsünü görüntülemeyi hedefledik ve bunu başardık.

"DÜNYADA BİR İLK"

Dr. Ümit Çelik, virüsün ilk olarak Rusya'da elektron mikroskobu kullanılarak görüntülendiğini anımsatarak, şunları kaydetti;

*Corona virüsü elektron mikroskobu ile görüntüleyebilmek için bunu boyama, dondurma ve kesit alma gibi işlemler gerekiyor. Bu da virüsün ana yapısının bozulmasına sebep oluyor.

*Dolayısıyla bozulmuş bir yapıyı görüntülüyorsunuz. Corona şimdiye kadar elektron mikroskobu tekniğiyle görüntülenmişti. Atomik kuvvet mikroskobu ile üç boyutlu olarak ilk defa görüntülenmiş oldu.

*Bildiğimiz kadarıyla dünyada da atomik kuvvet mikroskobu ile corona ilk görüntüleyen grup olduk. Bu çalışmayla, virüs morfolojisi, büyüklüğünü elde etmeye olasılığı, virüs partiküllerinin yüzeydeki durumları ve virüsün değişik ortamlara karşı tepkisi incelenebilir.

*Örneğin PH ve değişik sıcaklıklar için olabilir. Geliştirilen aşı çalışmaları kapsamında antikorların veya ilaçların virüslere etkisinin görüntülenmesi ve dinamik olayların izlenmesini sağlayabiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.