Hava Durumu

Kosova Bursa'yı üs seçti

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ, Kosova Cumhuriyeti Diaspora Bakanlığı Diaspora Yatırımları Genel Müdürü Naim Dedushaj ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2012 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2012 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kosova Bursa'yı üs seçti
Bursa'da Arnavut kökenli çok sayıda işadamı olmasının Bursa'yı seçmelerinde büyük rolü olduğunu belirten Genel Müdür Naim Dedushaj, "Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türk halkına ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bizlere sağladığınız katkılar için teşekkür ediyorum. Bu ziyaretimiz, daha öncekilerde olduğu gibi siyasi ya da politik bir özellik taşımıyor. Bursa'da yaşayan Arnavut ve Türk kökenli işadamlarıyla görüşmek, Kosova ekonomisine artı değer sağlamak için yola çıktık. Yarın düzenlenecek 'Kosova'da İş ve Yatırım Konferansı'nda, hedefimize yönelik bir adım atmış olacağız. Türk işadamlarının tecrübelerinden ve fikirlerinden yararlanarak, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gerxhaliu ise, zor dönemler geçiren Kosova'da şu anda ekonomik gelişim için çalışmalar yapıldığını söyledi. Tüm dünya için model ülke olan Türkiye'den balık tutmayı değil balığın nasıl yakalanacağını öğrenmek istediklerini söyleyen Gerxhaliu, "Bursa, bizim için Kosova ile Türkiye arasında ekonomik ilişkiler kurma anlamında önemli bir köprüdür. Otomotiv ve tekstilde dünyada söz sahibi olduğunuzu biliyor, Bursa'nın imkanlarından yararlanmak istiyoruz. Yapılacak çalışmaların iki ülke ortak menfaatleri açısından önemli olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


Türkiye'nin 10-15 yıllık ihracat hedefinin 500 milyar dolar olarak açıklandığını, bu pastadan yüzde 1 pay almanın peşinde olduklarını vurgulayan Gerxhaliu, "Türkiye ile ekonomik anlamda bu tür bir ilişki bile bizim için çok büyük ayrıcalıktır. Gelişmiş Türkiye, Kosova açısından büyük garantidir fakat ekonomisi güçlenen Kosova da Türkiye için bir imkandır. Şimdiye kadar farklı alanlarda bunun örneklerini gördük. İnşallah bundan sonra ekonomik anlamda da birlikteliğimiz olacak" ifadelerini kullandı.
Kosova Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Güner Ureya da yaptığı konuşmada, Türkiye ile kurulan ilişkilerin Kosova'nın geleceğe daha ümitli bakabilmesi adına hayati önem taşıdığını söyledi. Bugüne kadar başta belediyecilik olmak üzere birçok alanda en samimi yaklaşımları Türkiye'den gördüklerini vurgulayan Ureya, "Ben buna şahidim. Sizinle birlikte olduğumuzda, ufkumuz açılıyor-özgüvenimiz artıyor. Siyasi, sosyal ve kültürel birçok bağımız bulunuyor. Bu bağları daha somut şekilde, ekonomik anlamda da kurmalıyız. Çıkarlarımızı gözeterek tüm unsurlarımız, bu ilişkileri yoğunlaştırmalıdır" diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ da konuşmasında, Kosova heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kosova'nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Bursa'yı üs olarak belirlemelerinin son derece isabetli bir karar olduğunu vurgulayan Başkanvekili Karadağ, "Bursa, dünyanın en güçlü ülkelerine çeşitli sanayi dallarında ürün ihraç edebilen bir şehir. Dolayısıyla alt yapı tümüyle mevcut. Üstelik sanayicilerimizin büyük bir kısmı Balkan kökenli. Hem dil, hem din hem de gönül birlikteliğimiz var. Tüm bu unsurlar, muhtemel işbirliklerinin olumlu sonuçlanması, daha da hızlı yol almasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.
Başkan Karadağ, ziyaret sonrasında misafirlerine Bursa'nın sembollerinden Hacivat ve Karagöz'ün camdan plaketi ile birer Bursa bıçağı hediye etti. Konuk heyet adına Kosova Cumhuriyeti Diaspora Bakanlığı Diaspora Yatırımları Genel Müdürü Naim Dedushaj da Başkan Karadağ'a, Kosova'nın kurtuluş mücadelesinde Sırplar'ın elinden alınan toplumsal bir heykelin prototipini takdim etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.