Hava Durumu

Kritik görüşme sonrası Bakan Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında bu sabah gerçekleşen ikili görüşme Singapur'da sona erdi. İki bakan sorunların çözümü konusunda mutabık kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2018 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2018 08:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kritik görüşme sonrası Bakan Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında saat 07.30'da Singapur'da başlayan ikili görüşme sona erdi. Görüşme sonrasında ABD Dışişleri Bakanları yetkilileri, iki bakanın sorunların çözümünde ortak çalışma için mutabık kaldığını belirtti. Pompeo'nun ise görüşme sonrasındaki ilk sözleri, "yaptırımlar Rahip Brunson'un ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi" oldu.

Görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

''Karşılıklı anlayışla çözmeyi arzu ettik. Tehdit dili ve yaptırımlarla sonuca varılamayacağını söyledik. Bunun anlaşıldığını düşünüyoruz. Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık.''

Çavuşoğlu, Singapur'da yapılan 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında ikili temaslarına devam ediyor.

Kritik görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Pompeo'nun görüşmesi TSİ 07.30'da başladı.

ABD'den açıklama

Görüşme sonrasında ABD'li yetkililer, iki bakanın sorunların çözümünde ortak çalışma için mutabık kaldığını belirtti. Pompeo'nun ise görüşme sonrasındaki ilk sözleri, "yaptırımlar Rahip Brunson'un ülkeye dönüşü konusunda ne kadar ciddi olduğumuzun bir göstergesi" oldu.

Son olarak Singapur'da yapacakları yüz yüze görüşmeden önce ABD tarafının talebi üzerine 1 Ağustos'ta telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz'da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarelerde bulunmuştu.

Çavuşoğlu, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le de ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.