Hava Durumu

Kritik zirve sonrası ilk adım atıldı

Cuma günü Kore'de gerçekleştirilen kritik zirvenin ardından, iki taraf da sınırda propaganda yayını yapan devasa hoparlörlerini sökmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2018 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2018 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kritik zirve sonrası ilk adım atıldı

Kuzey ve Güney Kore arasında varılan tarihi anlaşmanın ardından ilk somut hamle bugün geldi. Yıllarca sınırdan propaganda yayını yapan devasa hoparlörler bugün sökülmeye başlandı.

Sınırın sıfır noktasındaki Güney Kore kenti Paju'da kaldırılan hoparlörlerin fotoğraflarını, uluslararası haber ajansları dünyaya servis ediyor.

Güney Kore'nin haber ajansı Yonhap, benzer adımların bu sabah Kuzey Kore tarafında da atıldığını duyurdu.

Güney Kore, hoparlörlerden K-pop (Güney Kore popu) ve haberlerle Kuzey Kore karşıtı propaganda yayını yapıyordu.

Silahsızlanma ve aynı zaman dilimi kararı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 27 Nisan'da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü'nün Güney Kore'ye ait kısmında bulunan Barış Evi'nde (Peace House) bir araya gelmişti.

Liderler, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın sağlanmasına yönelik adımlara ve kararlara tanıklık ederek, yarımadayı nükleer silahlardan arındırma ve mevcut ateşkesi kalıcı barış anlaşmasına dönüştürme konusunda görüş birliğine varmıştı.

Seul'den yapılan açıklamaya göre; Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Mayıs ayında nükleer deneme tesisinin kapanışını tüm dünyaya göstereceklerini söyledi. Kuzey Kore'nin Güney Kore ile 1.5 saatlik farkı yok etmek için zaman dilimini değiştirmeyi de kabul ettiği belirtildi.

Seul'den BM'ye çağrı

Güney Kore lideri Moon, bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le yaptığı telefon görüşmesinde, Kuzey Kore'nin nükleer deneme tesisini kapattığını teyit etmesini istedi.

Trump-Kim Jong-un görüşmesi çok yakında

Diğer yandan, son döneme kadar birbirlerine hakaretler yağdıran ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 3-4 hafta içinde görüşmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.