Hava Durumu

Kriz onları fena vurdu

Turist sayılarında yaşanan sert düşüş bir çok otelin açılmamasına ya da geçen yıla göre daha geç açılmasına sebep oldu. Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları da otelini açamayanlardan. Torunoğulları “Küçük ve maliyeti yüksek olan oteller açılmadı” diyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 08:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 08:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kriz onları fena vurdu
Rusya ile yaşanan uçak krizi, PKK ve IŞİD terörü gibi nedenlerle bu yıl Türkiye turizmde zor günler geçiriyor. Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28 düşerken, yılın ilk 4 ayında ziyaretçi sayısındaki azalma yüzde 16’yı aştı. İlk 4 ayda gelen yabancı turist sayısı 5.8 milyonda kaldı. Yabancı turist sayısındaki düşüşün bu yıl devam edeceğine vurgu yapan sektör temsilcileri, turist kaybının yüzde 20’yi bulabileceğini, gelirdeki düşüşün ise 15 milyar dolarolabileceğini ifade ediyor. 

OTELLERİ BİRLEŞTİRDİ

Turizmdeki kaybın bu kadar büyük olması en çok otelcileri hatta sektör temsilcilerini etkiliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık bir çok otel sahibinin otellerini açmadığını ifade ederken Türkiye’nin en gözde tatil mekanlarından Fethiye’nin Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları kendiotelini açamadığını söylüyor. Kendisi gibi birden fazla oteli olan grupların bir çoğunun bazı otellerini açmadığına dikkat çeken Torunoğulları, “Birden fazla oteli olanlar operasyonlarını birleştirdi. Küçük ve maliyeti yüksek olan oteller açılmadı. Biz de öyle yaptık. Küçük otele yapılan rezervasyonlar da üst kategorideki otellere kaydırıldı. Müşteri de 4 yıldızlı otele rezervasyon yapmışken, 5 yıldızlı otelde tatil yapma fırsatı buldu. Herhangi bir ek ücrette talep edilmiyor. Bu müşteriyi memnun ediyor ama biz bu durumdan çok memnun değiliz. Grubunda 3 otel ve daha fazlası olanların geneli bu yöntemi kullanıyor” dedi.

DURUM PARLAK DEĞİL

Osman Ayık ise “Turist sayısının düşmesinin yanında, gelecek aylara yönelik taleplerde çok düşük. Sadece Rus turistlerin ağırlıklı olarak konakladığı oteller kapalı değil. Bir çok otelde durum böyle. Yani sadece Antalya otelleri ile sınırlı değil durum. Kıyı bölgelerindeki birçok otelde bu durum yaşanıyor. Ayrıca sadece açılmayan otellere de bakmamak gerekiyor. Açılan otellerde de durum pek parlak değil. Doluluk oranları yüzde 20-30. Fiyatlar da geçen yılın fiyatlarına göre yüzde 50-60 aşağıda. Birden fazla oteli olan işletme sahipleri de sadece bir otelini açıyor. Diğerlerini açmıyor. Böylelikle maliyetlerini düşürüyorlar” dedi.

GİDERLER KARŞILANAMIYOR

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da birçok otelin personel giderlerini karşılayamayacağı için açılmadığını dile getirdi. Personel giderlerini karşılayabilmek için turistin olması gerektiğine vurgu yapan Bayındır, “Bunların dışında otel açıldığı anda KDV, elektrik ve su faturası gibi giderler oluşmaya başlıyor. Otel sahipleri de bu giderlerin altına girmek istiyor. Ayrıca ramazan ayı ile birlikte yerli turist sayısında da düşüşler oluyor. Otel sahibi de bu kadar gideri cebinden karşılamak yerine otelini hiç açmamayı tercih ediyor” diye konuştu.

OKULLARIN KAPANMASI BEKLENİYOR

Bazı otellerin ise sezonu geç açacağını söyleyen Yavuz Torunoğulları, “Geçen yıl nisanın ortalarında özellikle kıyı bölgelerinde oteller sezonu açmıştı. Ancak şimdi okulların kapanmasını bekleyenler var. Otellerde işçi alımları nisan ve mayıs ayında olurdu. Ancak bu yapılamadı. Nisan ve mayıs ayı istihdam verileri açıklandığında durumun ne kadar kötü olduğu ortaya çıkacak” dedi.

YERLİ TURİST FİYAT HÂLÂ YÜKSEK DİYOR

Yerli turistin hala otellerin pahalılığından şikayetçi olduğunu sorduğumuz Torunoğlulları, “Evet hala fiyat kırmayan geçen senenin üstünde fiyatlarda satış yapan oteller var. Ancak Marmaris, Fethiye ve Datça gibi yerlerde durum böyle değil.Bodrum’da yüksek fiyatlı tesisler var. Ancak buraların müşterisi onu tercih ediyor. Saygı duyulmalı. Bir yer de fiyat yüksek diye her yer öyleymiş gibi algılanmamalı” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.