Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurban Bayramı'nda et kurbanı olmayın

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda aşırı yemenin beslenme düzenini bozabileceği ve sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2012 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2012 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kurban Bayramı'nda et kurbanı olmayın

Özel Medical Park Hastanesi Diyet Uzmanı Nilgün İstek, Kurban Bayramı'nda vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Etin kesildikten sonra dinlemesi gerektiğini belirten İstek, "Eti buzdolabı veya derin dondurucularda dinlendirmeliyiz. Belli bir süre dinlendirildikten sonra etteki sertlik gider. Etin 4-6 saat dinlenmesi gerekiyor. Kesim işleminden sonra hemen pişirilmemesi gerekir" dedi.

Etin porsiyonlara ayrılarak saklanması gerektiğini ifade eden İstek, "Et miktarı fazla olduğu için hepsinin tüketilmeyeceğinden dolayı porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuda saklanabilir. Dondurulup çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerekiyor. Dondurucuya atmadan önce porsiyonlara ayrılması avantaj sağlar.

Dondurucunun seviyesi arttıkça etin saklanma süresi artar. Buzdolabında 1 - 2 gün, buzlukta eksi iki derecede 1 - 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay arası saklanabilmektedir" diye konuştu.

Etin yanında yeşil sebze tüketilmesi gerektiğini söyleye İstek, "Etin yağlı kısımlarının ayrılması önemlidir. Her zaman et yenilmemeli. Etin yanında yeşil sebze de yenilmeli. Kızartmadan uzak durulabilir. Isı kaynağı ile et arasında 15-20 santim mesafe bırakılmalıdır. Porsiyonu kontrol etmek için bol salata tüketilmelidir. Her öğün et tüketmemeliyiz. Daha sık sebze yiyerek porsiyon ölçüsünü hafifletmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Sindirim sistemi şikayetleri olan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen İstek Şöyle konuştu:
"Yatmaya yakın saatlerde yemek yenilmemesi önemlidir. Çok aşırı baharat ve tuz sindirim sistemi problemi olan kişilerin şikayetlerini artırabilir. Bu yüzden haşlama, fırından pişirme ve ızgara yapılabilir. Kolesterol hastalarının beyin, böbrek, ciğer gibi sakatatlarda kolesterolü yüksek oranda bulunduğu için, kalp damar rahatsızlığı olan, kolesterolü yüksek olan kişilerin mümkün olduğunca et yememesi lazım"
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.