Hava Durumu

Lale Karabıyık Sönmez Medya Buluşmaları'nda konuştu: "Yeni sistem bize uymadı"

AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, siyaset ve ekonomideki gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karabıyık, TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasının ardından başlayan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1'in revize edilerek yüzde 40+1'e düşürülmesi tartışmalarını 'nabız yoklaması' olarak nitelendirdi. Anketlerde, AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın oylarının düştüğünü, bu nedenle bu tartışmanın ortaya atıldığını savunan Karabıyık, "Şu anda ucube bir sistem var. Kendileri de bunu çok net anladılar. Çünkü sürekli revizyonlar getiriliyor. Yeni sistem yürümüyor. Türkiye'nin yapısına uygun değil. CHP, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin taraftarı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 09:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Lale Karabıyık Sönmez Medya Buluşmaları'nda konuştu: "Yeni sistem bize uymadı"

'YASALARI SARAY BELİRLİYOR'

Yasaların komisyonlarda değil sarayın koridorlarında şekillendiğini ileri süren Karabıyık, "Sarayın odalarında alınan kararlar orada pişirilip, komisyonlara getirilip onaylatılıyor. Komisyonlarda bakan yok. Milletvekili altına imza attığı kararın içeriğini bilmiyor. Tek adam sisteminin bütünüyle ortadan kaldırılması gerekiyor. AK Parti'nin kendi içinde de böyle bir tartışma olduğuna eminim. Soru önergelerine yanıt gelmiyor. Anayasa sürekli ihlal ediliyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil, çok büyük ölçüde artık sarayın" diye konuştu.

'EN BÜYÜK GERİLEME SON BİR YILDA OLDU'

17 yılın bütün datalarını, cari açığından büyümesine, tüketici güveninden işsizliğine kadar 12 datayı masaya yatırdıklarını anlatan Karabıyık, "Özellikle son 5 yılın en büyük bozulması son bir yılda, yani şaha kalkılacak denen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ama aslında tek adam rejiminin başlamasından itibaren baktığımızda bütün veriler olumsuz. Bir tek cari açık küçülmüş görünüyor. Ama bu küçülme büyüyemediğimiz için, ihracatımız azaldığı için, üretim düştüğü için gerilemiş" dedi.

'TÜİK VERİLERİ İLE 3 KEZ OYNANDI'

Özellikle enflasyon oranları açıklandıktan sonra zamlar yapıldığına dikkat çeken Karabıyık, "TUİK'in bütün verileri ile 3 defa oynandı. İşsizlik oranlarının, milli gelirin, enflasyon oranlarının hesaplanmasında oynandı. Bu perdelenen verilere rağmen sonuçlar gerçekten çok kötü. Vatandaş bunu sofrasında zaten hissediyor. Maaş zamları da enflasyon baz alınarak yapıldığı söylense de gerçekte böyle değil. Çünkü emekli, emekçi ve memur kesimin bir aylık harcamasında en büyük ağırlığı oluşturan gıdanın enflasyonu bile yüzde 32'leri geçti. Gıdayı bile baz alsanız enflasyon şu an göründüğü rakamda değil. Emekli son bir yılda yüzde 20 alım gücünü kaybetti" açıklamasını yaptı.

'BURSA ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMDE CHP'NİN'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 31 Mart seçimleri sonrası Bursa ile ilgili her değerlendirmesinde, 'içimizdeki yara' tabirini kullanmasını değerlendiren Karabıyık, Bursa seçimlerinin tüm yönleriyle masaya yatırıldığını, bir başarısızlık varsa bir kişinin değil tüm teşkilatın sorumluluğu olduğunu ifade etti. Karabıyık, önümüzdeki seçimlerde hatalardan ders çıkararak, Bursa'yı mutlaka kazanacaklarını söyledi. AK Parti'nin yönettiği belediyelerde bir yorgunluk ya da nasıl olsa bizde deyip kendini gösterme çabası olmadığını, kentle ilgili projelerde vatandaşın görüşünü almadığını ileri süren Karabıyık, "Bursa milli ekonomimizde çok önemli bir il. Ama AK Parti'nin belediyeyi yönettiği dönemde Bursa yarattığı ekonomik değer kadar milli gelirden payını alamamıştır" eleştirisini getirdi.

ÖNSEÇİM TARTIŞMASI

CHP'de ön seçim tartışmalarına da değinen Karabıyık, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve genel merkezlerinin her zaman önseçimden yana olduğunu belirtti. Bu konu ile ilgili tartışmanın gereksiz olduğunu, merkezin belirlediği adaylarda isabetli sonuç alınmasına örnek olarak da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını önemli farkla kazanan Ekrem İmamoğlu'nu
gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.