Hava Durumu

'Lekelenmeme Hakkı' güvenceye alındı!

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yeni KHK ile "Lekelenmeme Hakkı"nın daha güçlü bir güvenceye kavuşturulduğunu söyledi. Bakan Gül, bu hak kapsamında ihbar ve şikayetlere yönelik getirilen yeni düzenlemenin detaylarını da aktardı

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2017 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2017 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Lekelenmeme Hakkı' güvenceye alındı!

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 'Lekelenmeme Hakkı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Twitter hesabından açıklama yapan Gül, "Yeni KHK'da, Ceza Muhakemesi Kanununun 158. Maddesine eklenen fıkra ile "Lekelenmeme Hakkı" daha güçlü bir güvenceye kavuşturulmuştur" ifadelerini kullandı.

Bakan Gül'ün mesajları şu şekilde;

Temel insan haklarının en başında, insan haysiyetinin korunması gelmektedir. İnsan haysiyetinin korunmasının en önemli unsurlarından biri ise kişinin "Lekelenmeme Hakkı"dır. Yeni KHK'da, Ceza Muhakemesi Kanununun 158. Maddesine eklenen fıkra ile "Lekelenmeme Hakkı" daha güçlü bir güvenceye kavuşturulmuştur.

"DEĞERLENDİRME SÜRECİ GETİRİLMİŞTİR"

Düzenlemeyle, soyut ve dayanaksız ya da konusu suç oluşturmayan şikâyetler için soruşturma öncesi ön değerlendirme süreci getirilmiştir. Bu tür ihbar ve şikayetler üzerine; artık doğrudan soruşturma yapılması, kişilere yersiz biçimde şüpheli sıfatı verilmesi ve kişilerin gereksiz biçimde soruşturma işlemlerine muhatap edilmeleri söz konusu olmayacaktır.

Öncelikle fiilin suç oluşturmadığının bir araştırma yapılmasını gerektirmeyecek derecede açık anlaşılıp anlaşılamadığı dikkate alınacaktır. İhbar ve şikâyetin, soyut ve genel nitelikte olması veya konusunun suç oluşturmadığının açıkça anlaşılması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilecektir.

"ŞİKAYET EDİLENE 'ŞÜPHELİ' SIFATI VERİLMEYECEKTİR"

Vatandaşın "Lekelenmeme Hakkı"nın azamî derecede korunabilmesi için de, şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilmeyecektir.
Bu tür ihbar ve şikâyetler ile soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararlar için savcılıkta ayrı bir kayıt tutulacaktır. Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararlar, ilgili kolluk birimine de bildirilip, kolluk kayıtlarının düzeltilmesi, ayrı bir sistemde tutulması sağlanacaktır. Böylece; asılsız şikâyete konu olan kişinin, iradesi dışında oluşmuş kayıtlar (suç ve soruşturma kaydı gibi) üzerinden yeni mağduriyetlere uğraması engellenecektir.

"ASILSIZ İHBARLA İŞLEM YAPILMAYACAK"

Soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin kararlara karşı ihbar ve şikâyette bulunanların itiraz hakkı da bulunacaktır.
Böylece, lekelenmeme hakkı ile hak arama hürriyeti arasında gerekli denge de kurulmuş olacaktır. Yeni düzenlemeyle asılsız ihbarla işlem yapılmayacak, kişinin şeref ve itibarı güçlü bir biçimde korunacaktır.

İftira başta olmak üzere, suiniyetli söz ve eylemler üzerine açılan soruşturmalar, engellenmiş olacaktır. Böylece, AK Parti Hükümetlerinin insan haklarını genişletmeye, kişi onur ve haysiyetini korumaya yönelik reformlarının devamı mahiyetinde önemli bir düzenleme gerçekleştirilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.