Hava Durumu

Maaş 5 bin lira ama eleman bulamıyorlar!

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris'te turizmciler, 5 bin lira maaş vermeye razı olmalarına rağmen Felemenkçe bilen rehber bulamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2014 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2014 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Maaş 5 bin lira ama eleman bulamıyorlar!
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda 1,5 milyondan fazla turistin tatilini geçirdiği Marmaris bölgesi için en önemli pazarlardan olan Hollanda ve Belçika'da Felemenkçe konuşulduğunu söyledi. Bu pazarlardan yılda 130 bine yakın turist ağırladıklarına işaret eden Özbozdağ, ancak Felemenkçe bilen eleman azaldığını ve rehber bile bulamadıklarını ifade etti.

Arz talep dengesi bakımından gençlere özellikle marjinal diller üzerine eğitim yapmalarını önerisinde bulunan Özbozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençler geleceklerini daha aydınlık olarak görmek istiyorlarsa mutlaka okudukları branşların dışında marjinal dillere de yönelmeliler. Çünkü bölgemizde çok fazla değişik dil konuşan müşteri kapasitesi var. Örneğin Felemenkçe bilen rehber arıyoruz. 5 bin liraya kadar maaş bile versek bulamıyoruz. Felemenkçe bilen profesyonel rehber bulmak 2014'te çok zordu. Bu ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Ayrıca sektörde yeteri kadar profesyonel rehber de yok."

Özbozdağ, turistlerin kendi dillerinde konuşan personelle karşılaştıklarında bu durumun hoşlarına gittiğini ve verilen hizmetten daha fazla memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Özellikle turizm sektöründe nitelikli eleman sıkıntısının hat safhaya ulaştığını dile getiren Özbozdağ, "Turizmde 'her işi yaparım' diyen elemana ihtiyaç yok. Garsonluktan barmenliğe, rehberinden acente sorumlusuna kadar nitelikli personele ihtiyacımız var" dedi.
İstanbul ve Antalya'dan sonra Türk turizminin gözdesi Muğla bölgesinde turizm sezonunun kısa olmasının nitelikli personeli bölge dışına kaymaya zorladığına değinen Özbozdağ, turizm çalışanlarının doğal olarak uzun süre çalışmak ve önlerini görmek istediğini vurguladı.

Özbozdağ, "Turizm çalışanları, sezonu uzun olan Antalya ve İstanbul gibi yerlerdeki turistik tesislerde kendilerini daha güvende hissediyor. Dışarıdan en büyük destinasyonumuz İngiltere. 4-5 aylık sezonla nitelikli personeli bölgemizde tutamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Turizmle ilgili yapılsa ve güncel sorunları tespit ederek üzerine gidilmesi gerektiğini anlatan Özbozdağ, şöyle konuştu: "Yabancı dil bilen personel bulmak o kadar zorlaştı ki... Yaz sezonunda staja gelen öğrencilerde İngilizce hiç yok. İngilizce bugün bir dünya dili. Turizmde çalışacak personel özellikle Marmaris'te iş bulmak istiyorsa İngilizcesi mutlaka olmak zorunda. Çünkü bölgemize 1 milyona yakın İngiliz geliyor. Turizmde İngilizce olmazsa olmazdır. Hatta İngilizce'nin dışında bir dil daha gereklidir" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.