Hava Durumu

Maaşlarına yüzde 100 zam geliyor

Maden işçilerinin zorunlu fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100'ü oranında artırılarak ödenecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2014 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2014 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Maaşlarına yüzde 100 zam geliyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "torba tasarı" üzerinde görüşmeler  devam ediyor. Tasarının, "Yeraltında çalışan işçilere zorunlu hallerde olması  kaydıyla, haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret,  normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 artırılması  suretiyle ödenir" şeklindeki madde, uzun süre tartışmaya neden oldu.
 
 Muhalefet milletvekilleri, yüzde 50 oranının az olduğunu, bunun  artırılması gerektiğini söyledi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise söz konusu rakamın  artırılmasının toplu iş sözleşmelerinin konusu olduğunu, bu oranın sözleşmelerde  yüzde 200'e kadar da çıkarılabileceğini ifade etti. Çelik, zaten fazla mesai  yaptırılmasının yasak olduğunu, bu çalışmaların yalnızca zorunlu hallerde  gerçekleşebileceğini ifade etti.
 
Faruk Çelik ayrıca, söz konusu oranların çok fazla olması halinde  bunun işçi için cazip hale geleceğine, işçiyi fazla çalışmaya  yönlendirebileceğine dikkati çekti.
 
 CHP ve BDP'li üyeler ise toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçi  sayının Türkiye'de çok az olduğunu, bu oranın kanunla belirlenmesi gerektiğini  söyledi.
 
Tartışmaların ardından kabul edilen önergeyle, maddedeki "Yeraltı  işlerinde çalışan işçiler" ifadesi, "yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler"  olarak değiştirildi.  Fazla çalışma ücreti hesaplamasında belirlenen yüzde 50  oranı da yüzde 100'e yükseltildi.
 
Muhalefet milletvekilleri, yeraltında çalışan işçilerin, maddede  yalnızca maden işçileriyle sınırlandırılmasına tepki göstererek, maddenin tüm  yeraltı işlerinde çalışanları kapsamasını talep etti.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.