21 Mayıs 2012 Pazartesi

Yusuf Kurçenli vefat etti

yusuf-kurcenli-vefat-etti

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Yusuf Kurçenli hayatını kaybetti.
22 Şubat 2012 Çarşamba 17:39

65 yaşında vefat eden Kurçenli bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Yaklaşık 1,5 yıldır kanser tedavisi gören ve durumunun ağırlaşması üzerine 3 gün önce Medical Park Göztepe Hastanesine kaldırılan Kurçenli, burada hayatını kaybetti.

Kurçenli için yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tören düzenlenecek. Kurçenli'nin cenazesi, bu törenin ardından ikindi vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazdan sonra Ulus Mezarlığında toprağa verilecek.

YUSUF KURÇENLİ KİMDİR?     


Türk sinemasında önemli filmlere imza atan Yusuf Kurçenli, 1947'de Rize'nin Çayeli ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesinde gazetecilik okuyan Kurçenli, 1973 ile 1980 yılları arasında TRT'de yapımcı ve yönetmen olarak çalıştı.

İlk filmi "Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe"yi 1983 yılında çeken Kurçenli, sonraki yıllarda yönettiği filmleriyle değişik festivallerde ödüller kazandı. Kurçenli, "Baba Evi" ve "Kurşun Kalem" gibi TV dizilerini de yönetti.

Kurçenli, 13. İstanbul Film Festivali'nde (1994) "En İyi Yönetmen", 16. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde (1994) "En İyi Film", 7. Ankara Film Festivali'nde (1995) "En İyi Özgün Senaryo" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerini kazandı.

Yusuf Kurçenli, "Karartma Geceleri (1990)", "Raziye (1990)", "Taşların Sırrı (1992)", "Umut Taksi (1993)", "Çözülmeler (1994)", "Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey (1995)", "Antika Talanı (1997)", "Çemberler (2000)", "Gönderilmemiş Mektuplar (2002)", "Bebeğim (2006)", "Gurbet Kuşları (2008)" ve "Yüreğine Sor (2010)" gibi çok sayıda filmi yönetti.


BAŞBAKAN RECEP Tayyip Erdoğan


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vefat eden yönetmen Yusuf Kurçenli'nin ilk gençlik yıllarından itibaren ömrünü sinemaya adadığını, kendi fikir penceresinden, kendi dünya görüşünden yola çıkarak yaptığı filmlerle toplumun meselelerine eğilmiş olan duyarlı bir sanatçı olduğunu belirtti.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Kurçenli'nin vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladığı bildirildi.

Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:


"Türk sinemasının emekçi yönetmenlerinden biri olan Yusuf Kurçenli'nin vefatını teessürle öğrendim. İlk gençlik yıllarından itibaren ömrünü sinemaya adayan Kurçenli, kendi fikir penceresinden, kendi dünya görüşünden yola çıkarak yaptığı filmlerle toplumun meselelerine eğilmiş olan duyarlı bir sanatçıydı.
Merhum Yusuf Kurçenli'ye Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm sanat dünyamıza sabır ve başsağlığı diliyorum."

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI Ertuğrul Günay


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,  yapımcı, yönetmen ve senarist Yusuf Kurçenli'nin vefatı nedeniyle başsağlığı  mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Günay, mesajında, Kurçenli'nin  vefatından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

"Başarılı çalışmaları ve çok yönlü kişiliğiyle ünü uluslararası düzeye  ulaşmış olan kıymetli sanatçının vakitsiz vefatının Türkiye için büyük bir  kayıp" olduğunu belirten Günay, "İnsana dair tüm duyguları, toplumsal sancıları  anlatırken içselleştiren, bunu da samimi dil ve büyük bir ustalıkla yapan  Kurçenli'ye Allah'tan rahmet, tüm yakınları ve sanat camiamıza başsağlığı  diliyorum" dedi.

DSP GENEL BAŞKANI MASUM TÜRKER


DSP Genel Başkanı Masum Türker, yönetmen Yusuf Kurçenli'nin vefatı nedeniyle ailesine başsağlığı telgrafı gönderdi.

DSP'den yapılan açıklamada, Türker'in telgrafında taziyelerini ilettiği belirtildi.

Türker, telgrafında şunları kaydetti: "Türk sinemasının ustası olan Yusuf Kurçenli'nin yaşamını yitirmesinden dolayı büyük üzüntü duydum. Kendisine rahmet, size, yakınlarınıza, tüm sinema camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum."


dha





Yorum yazabilmek için Giriş Yapın veya Üye Olun

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

fd-sevgisi-yagmur-dinlemedi

F.D sevgisi yağmur dinlemedi

21 Mayıs 2012 Pazartesi 09:52
sefa-doganaydan-kahkaha-tufani

Sefa Doğanay'dan kahkaha tufanı

20 Mayıs 2012 Pazar 13:15
yahudi-kimligim-yasantimi-etkilemiyor

'Yahudi kimliğim yaşantımı etkilemiyor'

19 Mayıs 2012 Cumartesi 16:20
nilay-dorsa-iddiali-geliyor

Nilay Dorsa iddialı geliyor

19 Mayıs 2012 Cumartesi 14:43
polis-memurundan-sahne-sov

Polis memurundan sahne şov

19 Mayıs 2012 Cumartesi 12:05

ÖNE ÇIKANLAR

Keneler uyuşturarak zehirliyor

Uzmanlar, kenelerin ısırmadan önce ısıracakları bölgeye lokal anestezik benzeri bir madde salgıladığını

NATO zirvesinde eşlerin buluşması

ABD'nin Şikago kentindeki NATO Zirvesi'ne katılan liderlerin eşleri, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle

İsrail'den Rum kesimine 20 bin komando

İsrail'in doğalgaz terminalinin güvenliği amacıyla Kıbrıs Rum tarafına 20 bin komando yerleştirmek istediği

YAYINLARIMIZ

  • Bursa Hakimiyet
  • Bursa Hakimiyet İK
  • Yaşayan Bursa Gazete Eki
  • Yaşayan Bursa Dergi

ÇOK OKUNANLAR

SPOR YAZARLARI

Tüm Yazarlar