Hava Durumu

Mamografi hayat kurtarıyor

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserine karşı mamografinin hayat kurtardığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2017 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2017 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mamografi hayat kurtarıyor

Bilhassa 40-55 yaş aralığındaki kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 50'sini meme kanseri oluştururken, teknolojinin gelişmesiyle meme kanserine bağlı ölümlerde azalma olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Bölümü Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Şerbetçi, 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi çektirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, düzenli mamografinin yapıldığı ülkelerde, meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma görüldüğünü kaydetti.

Yaşı 35'in üzerinde olan bütün kadınların hassas olmaları gerektiğini aktaran Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, meme kanserinin Türkiye'de kadınlarda en fazla görülen kanser türü olduğunu belirterek, erken teşhis için kadınların kendi kendilerine yapacakları kontroller ve 40 yaşından sonra yapılacak olan mamografinin, bu hastalıkla mücadelede en önemli noktalardan biri olduğunu söyledi.

Meme kanserinde kendi kendine elle meme muayeneleri ile mamografinin önemine dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, "Kadınların meme kanserinin erken teşhisi için tavsiye edilen kontrol programlarını uygulamaları gerekiyor. Erken teşhis için kadınların kendi kendilerine yapacakları kontroller ve 40 yaşından sonra yapılacak olan mamografi, bu hastalıkla mücadele en önemli noktalardan biridir. Az da olsa erkeklerde de görülebilen bu kanser türünde, kadınlar için annesinde, anne tarafındaki akrabalarda ve kız kardeşinde meme kanseri olanlar risk grubunda bulunuyor. Diğer kadınlara göre bu kategoriye giren kadınlarda meme kanseri oranı iki üç kat daha fazla görülmektedir. Bu yüzden, bu kişilerin kontrollerini daha sık yaptırmaları gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.