Hava Durumu

Marmara Denizi'nde Jaws paniği!

İstanbul Boğazı’nda çekildiği öne sürülen köpekbalığı videosunu uzmanlar inandırıcı bulmadı. Videonun tropik sularda çekildiğini belirten uzmanlar, “Görüntüdeki balık büyük beyaz ama video İstanbul’da çekilmemiş” diyor

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2016 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2016 08:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Marmara Denizi'nde Jaws paniği!
Marmara Denizi’nde en son 30 yıl önce görülen yerkürenin en yırtıcı canlılarından büyük beyaz köpekbalığının İstanbul’da çekildiği iddiasıyla yayılan video ortalığı karıştırdı. Kurban Bayramı’nın ikinci günü olan 14 Eylül’de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında çekildiği öne sürülen video kısa sürede sosyal medyada binlerce kişiye ulaştı. Tropik denizlerde yaşadığı bilinen dev yırtıcı büyük beyaz köpekbalığının kurban kanı kokusu nedeniyle İstanbul Boğazı’na geldiğinin iddia edildiği video, haber bültenlerinde dahi yer buldu. 

Tanık olan yok

Türkiye’de tüm köpekbalıkları ve büyük beyazlar üzerine araştırmalar yapan uzmanlar videoyu incelerken, çekim yerinin İstanbul olmadığını kolaylıkla fark etti. Denizin renginin tropik sulardaki gibi turkuvaz renkte olması, teknenin okyanusta kullanılan amatör olta balıkçılarına yönelik lüks bir tekne olması ve İstanbul’da hiç kullanılmaması, görgü tanığının bulunmaması ve çeken kişinin ortaya çıkmaması şüpheleri artırdı. Aynı gün İstanbul Boğazı’nda keşif dalışı yapan uzmanlar da videoyu yalanladı. 

Çalışmaları dünyaca ünlü bilimsel dergilerde yayınlanan köpekbalığı uzmanı su ünleri mühendisi Hakan Kabasakal, “3 kişi aynı gün Beykoz’da gün boyu denizdeydik ve bu canlıya rastlamadık. Hayatının 25 yılını bu canlıya adayan ve çalışmalar yapan biri olarak videodaki balığın büyük beyaz olduğunu düşünüyorum. 2008’de Edremit Körfezi’nde yakalanan büyük beyaza çok benziyor. Ama çekildiği yerin İstanbul olduğunu sanmıyorum” dedi.

‘Umarım görürüz’

‘Büyük Beyaz Bilmece’ adlı köpekbalığı kitabının yazarı ve son köpekbalığı makalesi National Geographic’te yayınlanan Kabasakal, “Bu canlı İstanbul Boğazı’nda hatta ülkemiz denizlerinde olabilir. Görülmesi son derece normal ve sevindirici olur. Çünkü, orkinoslarla birlikte Marmara’ya gelmiş olabilirler. Bu denizlerimizin halen zengin olduğunu gösterir. Ama bu video kanıt olamaz. Umarım bir gün bu hayvanı sularımızda tekrar görürüz” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.