Hava Durumu

Marmara depremi için korkutan tablo!

Önceki gün Kandilli Rasathanesi’nde yapılan deprem araştırmasının detaylarını uzmanlar açıklamış, olası İstanbul depreminin birden fazla segmentten oluşacağını ve 7 büyüklüğünden az olacağını söylemişlerdi

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 09:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Marmara depremi için korkutan tablo!
Olası İstanbul depremi üzerine Kandilli Rasathanesi’nde yapılan araştırmayla ilgili Prof. Dr. Nurcan Meral Özel önceki gün açıklamalarda bulunmuş, Marmara’daki fayın segmentlerden oluştuğunu, bunun depremin düşük enerjili olmasını ve 7 büyüklüğünü aşmayacağını söylemişti. Meslektaşlarından bu açıklama için cevap geldi. Uzmanlar, 250 yıldır biriken enerjinin 7’den büyük deprem yaratacağını, açıklamanın da çalışma bitmeden sağlıklı ve etik olmadığını söylüyor.

“ÇALIŞMA BİTMEDEN AÇIKLAMA YAPILMIŞ”

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu proje henüz bitmiş değil. Bitmemiş bir proje için açıklama yapmak hata. Bitirip verileri ortaya koyarlarsa bir eleştiride bulunmak mümkün. Şu an devam eden bir proje için konuşuluyor. Ki fayın boyu ne kadarsa oradan hesaplanır. Fay boyunda kısalma mı gördüler de böyle söylüyorlar bilemiyoruz. Fay parçalıdır dediler. 1999’dan sonraki çalışmalarda zaten bunu tespit etmiştik. Bu çalışma yeni bir şey söylemiyor. Ayrıca Tsunami 2 metre olur’ dediler. 1409’da surları aşmış bir Tsunamiden bahsediyoruz. Benzerinin olmayacağını nereden biliyorlar. Ki o zaman 2 metreyi de aşar. Le Suroit araştırmasından sonra 7.6 ölçüldü. 1912 depremi sonrası Tekirdağ açıklarına kadar fayın kırılmış olduğu belirlenmişti. Kısalmış olsa bile fay 7’yi aşacak.

“BU SONUÇ SAĞLIKLI DEĞİL, AÇIKLAMA DA ETİK DEĞİL”

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Depremler 250 yıllık periyotlarda devinim yaşar. 1766 depremini örnek aldıkları belli. 2016’dan hesap edersek 250 yıl eder. Örnek tamam ama sonuç yanlış. 250 yıllık bir enerji birikimi 7’den az bir deprem getirmez, 7’yi aşar. Kuzeydeki fayları segmentlere bölmüşler ve burada asıl beklediğimiz büyük deprem için bir şey diyememişler. Peki kırılmanın hangi segmentte olacağı veya duracağını nereden biliyorlar? Ardı ardına devam da edebilir. 7.5’ de olur 7.7’ de. 7’ yi aşacağı kesin. Bu da İstanbul’un felaketi olur. Sadece Adalar önü için konuşup 7’yi aşmaz demişler. Çalışmanın sağlıklı olmayan birçok yanı var. ‘Avcılar’da heyelanların kontrolü için çalışma yaptık’ dedi. Nurcan Hanım. (Prof. Dr. Nurcan Meral Özel) Ama Avcılar Belediyesi’nin de bizim de bilgimiz yok. Sonra Büyükşehir’den verileri aldıklarını söylemişler. Bu etik değil. Böyle bir açıklama yapılmamalıydı.

“RASATHANE YENİ BİR ŞEY SÖYLEMİYOR”

Deniz Jeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür: Çalışma yeni bir şey söylemiyor. % 99’u bilinenden farklı değil ama kesin olarak 7 büyüklüğünden fazla olmaz denmesi tartışılır. Bunu kesin olarak bilmek zor. Kaldı ki Orta Marmara çukurluğundan adalara kadar olan kesim deprem üretirse 7.2 en az. 7’yi aşar yani. Marmara Bölgesi tarihte 7 üstü depremler üretmiş. Bu açıklama rakamsal ifadeden çok İstanbul’da olası bir depremin ciddiyetinin altını çizmeliydi. Çünkü depremin tekerrür periyodunun sonlarına yaklaştık. 1766’dan bu yana 250 yıl geçti. Periyot doldu. Sadece Avcılar Beylikdüzü değil deprem, sahili içine alır. En fazla denize kıyısı olan yerler hisseder. İstanbul’da yapı stokunun % 60’ı kötü bu da 7 büyüklüğünde bir depremde bile büyük bir afet demek. İstanbul’da depremin ciddiyetinin farkında olmak lazım.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.