Hava Durumu

Meclise sunuldu! Merkez Bankası'nın...

Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre Merkez Bankası'nın ayda bir kez toplanma kuralı yılda en az 8 kez olarak değiştiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Meclise sunuldu! Merkez Bankası'nın...
Yatırım, istihdam ve üretimin artırılması çalışmaları kapsamında, birçok sektöre vergi ve harç istisnası tanıyan Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısı TBMMBaşkanlığı'na sunuldu.

Tasarı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) ayda bir kez toplanması kuralı yılda en az 8 defa olarak değiştiriliyor. 

Tasarı bu haliyle yasalaşırsa TCMB, ABD Merkez Bankası (Fed) gibi yılda 8 kez toplanacak.

Düzenlemenin gerekçesinde, "Böylece, başta Avrupa Merkez Bankalar Sistemi ve Avrupa Merkez Bankası Statüsü olmak üzere karşılaştırmalı hukuk örneklerinde olduğu gibi, Para Politikası Kurulunun toplantı zamanları yönetim organından farklılaştırılmış olmaktadır." ifadesine yer veriliyor.
 
TASARIDA NELER VAR?
 
Tasarıya göre, kamu kurum ve kuruluşları tarafından uluslararası ihale konusu edilen yolcu taşıma işleri, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin damga vergisi ve harç istisnası kapsamına alınıyor. Böylece uluslararası taşımacılığa ilişkin damga vergisi ve harç istisnası, yolcu taşımacılığını da kapsayacak şekilde genişletiliyor.
 
Gemi, deniz ve iç su araçlarının yapılacak vize işlemlerinden harç alınması uygulamasına son verilecek.
 
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları, katma değer vergisinden istisna tutulacak.
 
Belediyeler ve il özel idarelerinin taşınmaz teslimleri katma değer vergisine tabi tutulmayacak.
 
Tasarıyla, belediyeler ve il özel idarelerinin taşınmaz teslimleri için getirilen katma değer vergisi istisnasının geçmişe yönelik olarak uygulanmasına da imkan sağlanıyor.
 
Taşınmaz satışlarına ilişkin olarak belediyeler ve il özel idareleri tarafından beyan edilen ancak Hazineye ödenmeyen katma değer vergisi, bu idarelerden taşınmaz satın alanlara da Hazine tarafından iade edilmeyecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.