Hava Durumu

Memura ikramiye müjdesi!

Memurlar emekli olduğunda 'emekli ikramiyesi' adı altında, işçiler ise 'kıdem tazminatı' adı altında toplu para alıyor. Ancak aynı süre çalışan memur ile aynı süre çalışan işçinin aldıkları toplu para, yani emekli ikramiyesi ile kıdem tazminatı farklı tutarda.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Memura ikramiye müjdesi!
Memur sendikaları her fırsatta hükümet yetkililerine bu adaletsizliğin giderilmesi yönünde görüş bildiriyordu. Memurların en büyük sorunlarından emekli ikramiyesi hesaplamalarında sevindirici bir gelişme yaşandı.
 
Aylara bakılmıyordu
 
SGK, memurların emekli ikramiyesi hesaplamasında, çalışılan aylar ve günlerin de dikkate alınmasıyla ilgili bir çalışma başlattı. Gün ve aylar da dahil edilirse memur emeklilikte daha fazla para alacak. 

1 gün boşa gitmeyecek

İşçilerin kıdem tazminatında aylar ve günler hesaba dahil edilyor. Memurlarda ise yıldan arta kalan günler ve aylar hesaba dahil edilmiyor. Hatta 2015 yılma kadar 30 yıldan fazla çalışması olan memura emekli olunca 30 yıldan fazla emekli ikramiyesi ödenmiyordu. 

Neyse ki bu uygulama Anayasa Mahkemesi kararıyla kalktı. Şimdi küsuratlar da ikramiyeye dahil edilecek, memurun 1 günü dahi boşa gitmeyecek. 

Memurun emekli ikramiyesi hesaplaması değişiyor. Daha önce, emekli olurken arta kalan aylar ikramiyeye dahil edilmiyordu.SGK'nın yaptığı çalışmaya göre; örneğin; 28 yıl 11 ay çalışan, arta kalan 11 ayın da ikramiyesini alabilecek
 
TAM YIL KURBANLARI
 
Örneğin; 32 yıl 11 ay 20 gün hizmet süresi olan bir memurun emekli ikramiyesi, sadece 32 tam yıl olarak hesaplanıyor. 11 ay 20 günlük ikramiyesi verilmiyor. Memurlar emekli ikramiyesinde yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesini, maaşlarının tamamı üstünden emekli ikramiyesi hesaplanmasını uzun süredir bekliyor. Konunun, basit düzenlemelerle çözülebileceği belirtiliyor. Küçük bir ihtimal de olsa olumsuz çıkması halinde konu yargıya taşınacak. 
 
Devlet memurları emekli olduklarında, hianet sürelerinin sadece tam yıl olanları ikramiye hesabında göz önünde bulunduruluyor. 
 
KAYIPLARI ÇOK BÜYÜK
 
Yapılan bir emekli ikramiyesi hesabına göre; ek göstergesi olmayan bir memur her yıl için 1701 lira, her bir ay için 142 lira, her bir gün için 4.73 lira emekli ikramiyesi almalı. En düşük ikramiyeyi alacak bu gruptaki memur bile tam yılın dışında 11 ay çalışması varsa 1551 lira kaybı oluşuyor. 3000 bin göstergeli memurda bu kayıp 1980 lira, 3600 göstergeli memurda ise 2442 liraya çıkıyor.  (POSTA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.