Hava Durumu

Menbic ve El Bab çevresinde konvoy hareketliliği

YPG'lilerin barındığı Menbic'e giden ilk Rus yardım konvoyu görüntülendi. ABD zırhlı araçları ise sürekli hareket halinde... Türkiye, El Bab'a zırhlı araç ve asker takviyesi gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2017 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2017 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Menbic ve El Bab çevresinde konvoy hareketliliği

Suriye'nin kuzeyinde küçük bir ilçe olan ve Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede bulunan Menbic, bir anda tüm aktörlerin odak noktasına yerleşti. PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ilçeyi terk etmemesi üzerine Türkiye operasyona başlayacağını ilan etti. Bunun üzerine hem ABD hem de Rusya Menbic'te YPG'ye kalkan oldu.

Menbic'e yardım götüren Rus konvoyu ilk kez fotoğraflandı. İlçe ve çevresinde aynı zamanda ABD konvoyları da sürekli hareket halinde...

Son paylaşılan videoda askeri konvoyun geçişini gösteren videoda Menbic Suriyeli aktivistler tarafındna yeni Teksas olarak tanımlandı. İngiliz The Times gazetesi dünkü haberinde ABD ve Rusya'nın birlikte devriye gezidiğini sayfalarına taşımıştı.

TÜRK KONVOYU EL BAB YOLUNDA

Menbic'in güney batısındaki El Bab'a ise Türkiye yeni bir askeri konvoy gönderdi. Konvoyun fotoğraflarını Reuters haber ajansı servis etti.

TÜM DENGELER DEĞİŞTİ

Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı ile El Bab'ta 13 Şubat'ta IŞİD'in kökünü kazıması, bölgede kimsenin hayal bile edemeyeceği gelişmelere yol açtı.

Ankara'dan peş peşe yapılan bir sonraki hedefin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kontrolündeki Menbic olacağı açıklamaları, tüm dengelerin değişmesine neden oldu.

Önce bölgede ABD zırhlı araçları fotoğraflandı, ardından YPG ani bir manevrayla Menbic'in batısındaki köyleri Suriye rejimine bıraktığını duyurdu.

HEM ABD HEM DE RUSYA BÖLGEDE

Türk özel kuvvetleriyle araya tampon bölge oluşturmak için atılan bu adımdan sonra hem Rusya hem de ABD Menbic'te birlikte devriye gezmeye başladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, önceki gece yaptığı açıklamada Menbic'te durumun oldukça karmaşık bir hal aldığını belirterek, bölge için caydırıcı ve güvence verici yeni bir askeri misyon başlattığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz" dedi.

Sözcü Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbic'ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz... Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya girmesine hiç gerek yok."

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde 500'den fazla askeri olduğu biliniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.