Hava Durumu

Merkel'e soğuk duş: Sorunu bize yıkmayın

Alman Belediyeler Birliği, Merkel'in Bekir Bozdağ ve Nihat Zeybekçi'nin Almanya'daki toplantılarının iptal kararını yerel yönetimlere yıkmasına 'Sorunu belediyelere yıkmayın' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2017 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2017 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Merkel'e soğuk duş: Sorunu bize yıkmayın

Almanya'nın Türk bakanlara etkinlik izni vermemesi ve ardından karşılıklı açıklamalarda gerilen ilişkiler nedeniyle Merkel açıklama yapmış, "Almanya'da federal bir yönetim ve belediyeler var. Toplantı kanuni izne ve belediyenin iznine bağlıdır. Bizler Almanya'da ifade özgürlüğünü sağlıyoruz" demişti. Ancak Alman Belediyeler Birliği aynı görüşte değil. Bu arada Almanya'da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini" anlatacağı toplantı için üçüncü kez salon bulundu.

"SORUNU BELEDİYELERİN ÜZERİNE YIKMAYIN"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Almanya'da katılacakları toplantıların iptal kararını yerel yönetimlerin verdiğini, bu yetkinin onlarda olduğu açıklamasının ardından Alman Belediyeler Birliği (Deutsche Städtetag), Berlin'e "Sorunu belediyelerin üzerine yıkmayın" diye seslendi.

"ANKARA VE BERLİN ÇÖZMELİ"

Rheinische Post gazetesine konuşan Alman Belediyeler Birliği Başkanı Eva Lohse, asıl sorunun Türk politikacıların hangi çerçevede Almanya'da miting yapacakları sorusu olduğunu belirterek, bunun ancak Ankara ve Berlin hükümetleri arasında görüşülmesi gerektiğini söyledi. "Sorun dış politika ve diplomasi ile çözülebilir" diyen Eva Lohse, "Bu sorun belediyelerin üzerine yıkılmamalı" ifadelerini kullandı.

Belediyeler açısından etkinliklere izin verilirken güvenliğin önemli bir ölçü olduğunu da kaydeden Lohse, Bakan Bozdağ toplantısını güvenlik gerekçesiyle iptal eden Gaggenau Belediyesi'ni ise savundu.

ZEYBEKCİ İÇİN 3. KEZ SALON BULUNDU

Öte yandan DHA'nın haberine göre, Almanya'da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini" anlatacağı toplantı için üçüncü kez salon bulundu.

Zeybekci, 5 Mart Pazar günü saat 18.30'da Köln kent merkezindeki Senats Saal adlı salonda Türk seçmenlere hitap ederek 16 Nisan'daki referandum için destek isteyecek. Daha önce, Köln yakınlarındaki Porz Belediye Salonu'nda yapılacak toplantı Porz Belediyesi tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Köln yakınlarındaki Frechen kentinde kiralanan Golden Palast adlı salondaki toplantı da mülk sahibinin girişimi üzerine yine iptal edilmişti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Pazar günü seçmenlerle buluşmadan önce Leverkusen kentinde, Denizlili Sanatçı Özay Gönlüm'ün anılacağı bir başka etkinliğe daha katılacak. Avrupa Denizlililer Derneği, yazılı bir açıklama yaparak Leverkusen'deki etkinliğin siyasi değil kültürel amaçlı olduğuna dikkati çekmişti.

Leverkusen Şehir İdaresi dün, etkinliğin organize eden Avrupa Denizlililer Derneği'ni yazılı şekilde uyardı. Şehir İdaresi'nin mektubunda salonun politik değil, müzikli ve danslı bir anma etkinliği için kiralandığı belirtildi. Öte yandan etkinlikte doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunun organizatörlere ait olduğu bildirildi. Mektubunun son bölümünde ise, kamu düzenini bozacak bir durumun ortaya çıkması durumunda Özay Gönlüm'ü Anma etkinliğinin iptal edileceği uyarısı yapıldı. Uyarı mektubu organizatörlere okutturularak imzaları alındı.
Avrupa Denizliler Derneği gelişmeler üzerine, anma etkinliğinden önce, Bakan Zeybekci'nin katılacağı basın toplantısını iptal etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.