Hava Durumu

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini 7.75’ten 7.50’ye çekti. Dolar kuru faiz kararından etkilenmedi. Karar öncesi 2.47 civarında olan dolar karar sonrasında da 2.47'den işlem görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2015 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2015 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Merkez Bankası faiz indirdi
‘Faiz indir’ baskılarının altında ocaktan beri sıkıntılı bir dönem yaşayan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yılın ikinci toplantısını yaptı. Piyasada politika faizinde 25 ya da 50 baz puanlık bir indirim olabileceği tahminleri yapılırken kredileri rahatlatmak için üst bantta da bir indirim olabileceği belirtiliyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığındaki para kurulu politika faizini 25 baz puan indirildi. Üst bandı 50 baz puan, alt bandı ise 25 baz puan indirdi. Politika faizi yüzde 7.5’e, üst sınır yüzde 11.25’ten 10.75’e. alt sınır ise yüzde 7.50’den yüzde 7.25’e düşürüldü.  Siyasilerin istediği gibi üst bantta indirim yapan Merkez Bankası politika faizinde ise sınırlı bir indirim yaparak piyasanın beklentisini karşıladı.

Merkez Bankası açıklamasında “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” denildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.