Hava Durumu

Merkez Bankası'ndan dolara sert hamle

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın gecelik repoda fonlama yapmaması ile birlikte düşüş yaşandı

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2017 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2017 09:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Merkez Bankası'ndan dolara sert hamle

Dolar/TL , Merkez Bankası'nın gecelik repoda fonlama yapmaması ile birlikte sert düştü. Dolar, Merkez sonrası 3.77 seviyelerinden 3.7450'ye geriledi.

TEB Stratejisti Erkin Işık Bloomberg'e yaptığı değerlemede, TCMB'nin hala bankalararası depoda hala 11 milyar lira limiti olduğunu belirterek ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10,8'e yükselebileceğini belirtti.

Işık, "TCMB, PPK öncesinde bu adımlarla kuru kontrol etmeye çalışacaktır. Yeterli gelmezse ve lirada satış baskısı devam ederse geç likidite faizini artırmayı düşünebilir" dedi.

Merkez Bankası Perşembe günü de gecelik repodan gerçekleştirdiği fonlamayı önceki güne göre yarıya indirerek 6 milyar liraya düşürmüştü.

BUGÜN NELER BEKLENİYOR?

Küresel piyasalar dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ile dalgalı bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. İstihdamın 200 bin artması, işsizlik oranının %4.7 olması bekleniyor. İstihdam verisi Fed'in gelecek haftaki faiz kararı öncesi son veri olması anlamında kritik.

Ak Yatırım yolladığı notta, "Modellerimiz tarım dışı istihdamda 210-235 bin kişilik artış görülebileceğine işaret ediyor. Ortalama saatlik ücretlerde ise piyasa beklentisi (%0,3) veya üzerinde bir artış görülebilir. Bu senaryoda dolar pozitif, hisse senetleri negatif bir sonuçla karşılaşabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Dün ABD 10 yıllık tahvil faizleri hafta başından bu yana devam eden yükselişini sürdürerek yüzde 2,60'ın üzerine çıkarken, New York borsasında yatay bir seyir izlendi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, Kongre liderlerine, 16 Mart'ta süresi sona erecek olan ülkenin borç tavanını yükseltmeleri çağrısında bulunmasının ardından konuyla ilgili gelişmelerin de takip edileceğine değinen analistler, dün ECB'nin kararının ardından değerlenen avronun etkisiyle dolar endeksinin 102'nin altına gerilediğine dikkati çekti.

ECB BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI EURO'YU YÜKSELTTİ

ECB, dün faiz oranlarını ve varlık alım programını sabit tutma kararı alırken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından avronun değer kazandığı görüldü. Draghi, düzenlenen basın toplantısında, avronun, tek pazarın üzerinde zenginleşeceğini ve avrodan vazgeçilemeyeceğini belirterek, "Güven göstergeleri, döngüsel toparlanmanın hız kazanmış olabileceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Draghi'nin söylemleri piyasalar için çok yeni bir detay vermese de yatırımcılar ekonomideki toparlanmanın hızlandığı ve enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam ettiğinin ECB tarafından daha yüksek sesle dile getirilmesi nedeniyle avroya talebin arttığını ifade etti. Avro/dolar paritesi, dün yüzde 0,41 artarak 1,06'nın üzerini test etmesinin ardından, bugün bu seviyenin hemen altında dengelendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,09 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,42 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 geriledi.

Bugün Asya'da, Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Zhou Xiaochuan yaptığı açıklamada şirketlerin borç seviyesinin aşırı yüksek olduğuna dikkati çekerek, Çin'in borçları azaltma çabasının zaman alacağını ve orta vadeli bir sürece yayılacağını dile getirdi. Açıklamaların ardından Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yatay bir seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yenin değer kaybetmesinden bulduğu destekle yüzde 1,5 yükseldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.