Hava Durumu

Meteorolojiden çok kritik uyarı... Bugüne dikkat

Meteoroloji bu hafta için "sıcak hava dalgası" uyarısında bulundu. Özellikle bugün hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde olacak. Meteoroloji 'ısı çarpması' nedeniyle dikkatli olunmasını istendi. Hayati risk yaratabilen duruma karşı alınabilecek önlemler de sıralandı

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2014 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2014 09:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Meteorolojiden çok kritik uyarı... Bugüne dikkat

Bu hafta için ‘sıcak hava dalgası’ uyarısında bulunan Meteoroloji  Genel Müdürlüğü'ne göre özellikle bugün hava sıcaklıkları mevsim normallerinin  üzerinde olacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının  Manisa, Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 40 derece ve  üzerine çıkacağını tahmin ederken, bu sıcaklığın üzerindeki durumlarda, fiziksel  aktivite ve maruz kalınma zamanına bağlı olarak beyinde hasar ve ölümlere yol  açan ısı çarpması görülebiliyor.
 
Bu hafta için "sıcak hava dalgası" uyarısında bulunan Meteoroloji  Genel Müdürlüğüne göre özellikle yarın hava sıcaklıkları mevsim normallerinin  üzerinde olacak.
 
Bursa ve İzmir'de 38 derece beklenen sıcaklığın, Aydın, Manisa,  Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 40 derece ve üzerine  çıkacağı tahmin ediliyor.
 
Meteoroloji'ye göre, 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, insan  hayatını tahdit eden "ısı çarpması" ile güneş çarpması, ısı krampı veya ısı  yorgunluğuna yol açabiliyor. Fiziksel aktivite ve maruz kalınma zamanına bağlı  olarak ısı çarpmasında vücudun soğutulması ya da serinletilmesi için terleme  sağlayan, sıcaklık kontrol sistemi duracağı için insan hayatı için riskli bir  durum yaşanıyor. Yükselen vücut sıcaklığının acilen düşürülmemesi halinde beyinde  hasar oluşabiliyor ya da durum ölümle sonuçlanabiliyor.
 
32-40 derece arasındaki sıcaklıkta da yine fiziksel aktivite ve maruz  kalınmanın zamanına göre ısı çarpması, ısı krampı ve ısı yorgunluğu ortaya  çıkabiliyor.
 
ISI DALGASINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde, ısı dalgasından  korunmanın yöntemlerini şöyle sıralıyor:
 
"Hareketler yavaşlatılmalıdır. Yaz kıyafetleri giyilmelidir. Hafif  açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal  sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden  kaçınılmalı. Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını  artıran yiyeceklerden uzak durulmalı. Su veya alkol içermeyen sıvılar bol  miktarda içilmeli. Epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı  kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini  artırmadan önce bir doktora danışmalıdır. Alkollü içecekler içilmemeli. Klima  bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın: Evlerdeki ve diğer binalardaki  klimalar ısı kaynaklı tehlikeleri azaltır. Güneş altında fazla kalmayın.  Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına  bırakmayın. Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir. Böyle bir sıcaklığa  maruz kalma ölümle sonuçlanabilir."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.