Hava Durumu

Metin Anıl'dan Torba Yasası'na ilişkin açıklamalar

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7103 Sayılı Torba Yasa'nın üretim, yatırım ve istihdama olumlu katkı sunacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2018 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2018 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Metin Anıl'dan Torba Yasası'na ilişkin açıklamalar

Metin Anıl, çıkan torba yasanın iş dünyasına sağladığı avantajları yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Başkan Anıl, yasanın üretimden istihdama, makine ve teçhizat yatırımlarından vergi indirimlerine kadar birçok alanda düzenleme getirdiğine dikkat çekerek, "Çıkan yasa ile yatırım, üretim, istihdam ve ihracat performansımızı daha yüksek bir seviyeye taşıyacağımıza inanıyorum" dedi.

Anıl, çıkan Torba Yasa'nın iş dünyasına getirdiği yeni düzenlemeler hakkında şu bilgileri de verdi:

"İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelere ve esnafa bu yıl uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla iki kişi ilave istihdam sağlamaları halinde, gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği sağladı. Bu desteğin firmalar için büyük bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Yapılan düzenlemeler sayesinde milyonlarca kişi iş ve aş sahibi olabilecek. Aynı zamanda iş yükünün azaltılması ve sosyal güvenlik haklarından daha kolay yararlanma imkânları getirildi. Sosyal güvenlik bildirimlerinin kolay hale getirilmesi kayıt dışı çalışma/çalıştırma tercihlerinin engellenmesinde önemli bir adım olacak. Genç istihdamını arttırmak amacıyla gençlerin 4(a) kapsamında sigortalı sayılmaları halinde gelir ve aylıkları kesilmeyecek ve kesilen aylıklar -şartları sağlamak kaydıyla- yeniden bağlanacak. İşverenler artık eksik gün bildirimi (Ek-10) yapmayacaklar. Ay içerisinde otuz günden az çalıştırılan sigortalıların bildiriminde işverenin beyanı kabul edilecek. Bu beyan, eksik gün nedeni ve eksik gün sayısının ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmesiyle yapılacak. SGK tarafından gerekli görülürse eksik gün evrakları istenebilecek. Çalışanlara iş sözleşmesi sona erdikten sonra çeşitli adlar altında (iş kaybı, iş sonu, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi ve ikale sözleşmesi tazminatı gibi) yapılan ödemelerin ücret olduğu kabul edildi. Ayrıca bunların kıdem tazminatı kadar olan tutarı gelir vergisinden istisna tutuldu. Sanayi Sicili Kanunu'na göre sanayi sicili belgesine sahip mükelleflerce münhasıran imalat faaliyetinde, çeşitli kanunlar Kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde, kullanılmak üzere 31/12/ 2019 tarihine kadar iktisap edilen yeni makine-teçhizatların alımında KDV istisnası getirildi. Bu kapsamda yapılan teslimler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu kanunun 32'nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek. İstisna kapsamında alınan makine ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren 3 yıl içinde; imalat sanayii veya AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyan cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarihini veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlayacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.