Hava Durumu

Milletvekili seçilme şartlarındaki değişiklik ortalığı karıştırdı

Terörü teşvik suçundan mahkum olanlar ile askerliğini yapmayanlar da milletvekili seçilebilecek. Bu durumda, PKK dahil, terör örgütü kadrolarının da TBMM’ye gelebileceği yorumları yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2013 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2013 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milletvekili seçilme şartlarındaki değişiklik ortalığı karıştırdı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu milletvekili seçilme şartlarında çok tartışılacak bir değişiklik yaptı. Terörü teşvik suçundan mahkum olanlar ile askerliğini yapmayanlar da milletvekili seçilebilecek. Seçilmeye engel olan ‘’Bir yıldan fazla hapse mahkum olmamak’’ şartı da 2 yıla çıkarılıyor.

Bu değişikliklerin hayata geçmesi halinde, henüz mahkum olmamış PKK dahil terör örgütü kadrolarının da, milletvekili seçilebileceği yorumları yapılıyor. Değişikliğe, MHP karşı çıkarken AK Parti-CHP ve BDP ise onay verdi.

Anayasa’daki vekil seçilme şartları değişiyor. Halen vekillik için 25 yaş ve en az ilkokul mezunu olmak gerekiyor. Askerliğini yapmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, bir yıldan fazla hapse mahkum olanlar, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, evlet sırlarını açıklamak, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvikten hüküm giyenler, affa uğrasalar da milletvekili seçilemiyor.

DİPLOMA DA KALKIYOR

Yapılması öngörülen değişiklik ile ‘’Terör eylemlerini tahrik ve teşvik’’ ibaresi metinden çıkarılıyor. Bu durumda terör eylemlerine katılanlar milletvekili seçilemeyecek, ancak bu eylemleri tahrik ve teşvik edenler vekil olabilecek.

Vekil seçilmek için okuma yazma bilmek de yetecek. Mevcut Anayasa en az ilkokul diploması olma şartını taşıyor. 25 yaş sınırının 21’e düşürülmesi de tartışılıyor. Bir yıllık hapis cezası ise 2 yıla çıkarılacak ve ‘’2 yıl ve daha fazla hapis cezası alanlar’’ milletvekili seçilemeyecek. AK Parti ve BDP askerliğini yapmayanların da Meclis’e girmesini önerirken CHP ve MHP askerlik şartında ısrar etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.