Hava Durumu

Milyonlarca doğalgaz abonesini ilgilendiren açıklama

Enerj ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji fiyatlarındaki düşüşün tüketiciye yansıtılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2016 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2016 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milyonlarca doğalgaz abonesini ilgilendiren açıklama
NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına yönelik soruyu yanıtladı.

Türkiye'nin enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğunu söyleyen Bakan, uzun süre doğalgaz fiyatlarındaki artışların tüketiciye yansıtılmadığını ifade etti.

Albayrak, "Doğalgazda ciddi artışlar yaşandı. Türkiye gaz fiyatlarının artışlarından dolayı ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Hükümet olarak artışları uzun süre sübvanse ettik. Vatandaşlarımıza yansıtmadık. Uzun yıllar zarar ettik" dedi.

Enerji fiyatlarındaki düşüşe işaret eden Albayrak,"Önümüzdeki dönemde bırakın zammı enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketici üzerinde bir indirim yansıtmak üzere çalışmalara başladık" ifadelerini kullandı.

İşte Albayrak'ın açıklamalarından satırbaşları:

"BAHARA KADAR ÖNEMLİ BİR SÜREÇ YAŞANACAK"

Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarına değinen Albayrak, 7 Haziran sonrası yeni bir sürece girildiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin çok hassas bir operasyon yürüttünü belirten Albayrak, sosyal medya başta olmak üzere yapılan algı operasyonlarına inanılmaması gerektiğini ifade etti.

Enerji Bakanı, Başbakan Davutoğlu'nun dün grup toplantısında yaptığı "Bu bahar Türkiye'nin her yerinde terörsüz bir bahar olacak" açıklamasıyla ilgili soruya "Operasyonlar devam edecek ama net bir süre vermek istemiyorum. Ama Bahara kadar önemli bir süreç tamamlanmış olacak" yanıtını verdi. 

Kış aylarında doğalgaz elektrik ve akaryakıt konusunda ne durumdayız?

Türkiye son 12-13 yıldır çok hızlı büyüyen bir ülke. Enerji alanındaki büyümesiyle de her geçen gün bir üst lige çıkan bir ülke. Dünyada hepimizin malumu ülkelerin gelişmişlik katsayısı ile enerji büyüme katsayısı aynı oranda gelişir. Yani enerji liginde, kapasitesinde tüketiminden hangi sıradaysanız ekonomik büyüklüğünüzde o sıralardadır. Türkiye bu büyümesin destekleyecek büyük enerji yatırımları yaptı. Altyapı yatırımları, kurulu güç noktasında yatırımlar yaptı. Her yıl büyüyor. Örneğin sırf elektrik tüketiminde 2015 yılında bir önceki yıla göre 2.6 civarında büyüdük. Ülkemiz aslında enerji açısından fakir bir ülkeyiz alsında. İktidarımız döneminde önemli düzeyde bu elektrik doğalgaz ve benzeri enerji kaynaklarının talep artışını karşılamak için yatırımlar yaptık ve yurtdışında bu kaynakları farklı ülkelerden temin noktasında önemli işbirlikleri yaptık. Bugün itibariyle Türkiye 13-14 yıllık büyümesini gerek kurulu güç gerek tüketim noktasında ciddi anlamda karşıladığı gibi arz talep dengesini arzın daha yukarda gerçekleşmesi açısından ortaya koydu. Burada bizim için önemli konu dışa bağımlılık ve son aylarda yaşanan bölgesel krizler açısından bir endişe bir kaygı yaşamalı mıyız? Türkiye enerji işbirliği içinde olduğu ülkelerde uzun yıllardır Rusya başta olmak üzere İran, Azerbaycan olmak üzere uzun yılladır siyasi ve ticari enerji işbirlikleri içinde olan bir ülke. Dolayısıyla günlük yaşanan krizlerin enerji gibi uzun süreci güvene dayalı ilişkilerin zedelenmemesini beklemek gayet doğal. Nitekim yaşanan bölgesel tansiyonu yükselmesine dayalı krizler açısından bu konularda bir sıkıntı yaşamadık. Beklentimizde bu yönde. Büyük manada bir kriz yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Kış şartlarında ısınmaya bağlı tüketimin yoğun olduğu aylarda bu talebi karşılama noktasında çok yoğun bir çaba sarf edip vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılamak için tam teşekküllü 7 gün 24 saat çalışan bir enerji bakanlığı ekibimiz var. 2015 yılı itibariyle gazda ve elektrik tüketiminde rekorlar kırdık. Rekorlar kırarken bunu karşılama açısından da bakanlık olarak bize düşen çok yoğun  çalışıp iyileştirmeye devam ediyoruz.

Doğalgaza zam var mı? Bu soru Türkiye'de enerji bakanlarının kaderi.

Özellikle son 10 yılda enerji fiyatlarındaki artışa dayalı doğalgazda çok ciddi artışlar yaşadık. Buna mukabil Türkiye bu gaz fiyatlarının artışından dolayı ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Uzun bir süre biz devlet olarak bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmama noktasında uzun bir süre sübvanse ettik. Yeni dönemde enerji fiyatlarında bir düşme görüyoruz. Bu noktada bir zamdan ziyade bu düşmeye dayalı kısa bir dönem içinde bu düşü bir indirim olarak yansıtmaya çalışmaya başladık.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.