Hava Durumu

Mimar Sinan eserleriyle İMO Bursa'da anıldı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Dr. Erhan Karaesmen, Mimar Sinan eserlerinin mimariye kattıklarını ve onun üzerine yaptığı araştırmalarını “500 Yıl Sonra Koca Sinan’ı Yeniden Düşünürken” konferansı ile inşaat mühendislerine anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mimar Sinan eserleriyle İMO Bursa'da anıldı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Dr. Erhan Karaesmen’i ağırladı. “500 Yıl Sonra Koca Sinan’ı Yeniden Düşünürken” adlı konferansı veren Dr. Karaesmen, 30 yıldır Mimar Sinan’ı dünyaya benimsetmeye çalıştıklarını söyledi.  Mimar Sinan’ın ve eserlerinin günümüzde yeni yeni bilinir hale geldiğini ifade eden Karaesmen, eserlerinde kubbe ve tonoz kullanımına olağanüstü yeni bir boyut kattığını vurguladı. 



“ÜSTÜN BİR SEZGİSİ VARDI”

Mimar Sinan’ın Anadolu’daki yapı ve kültür birikiminden yararlandığını kaydeden Dr. Karaesmen, “Kendisinden önceki mimarların neler yaptığını merak eden gizli gizli gezen bir adammış. Günümüzün teorileri ve matematiği o tarihte yok. Fakat Sinan’ın üstün bir sezgisi vardı. Ve muhtemelen de iyi bir çizimciydi. O geç keşfedildi ama hızlı ilerledi. 6 bin kilometrede ser mimarlık yaptı. Akıl almaz bir çeşitliliği var. Çoğunlukla ibadet yapıları bilinir ama bunun dışında bir sürü eseri, sivil mimari ve köprü örnekleri var. Onun ser mimarlığı döneminde 480 tane yapı yapılmış. Hepsini kendisinin yapmış olması, projelendirmesi mümkün değil. Fakat nerede ne yapıldığını biliyor. Bu eserlerin yaklaşık 70-80 tanesinin proje müellifi ve mimarı olduğunu kabul ediyoruz” dedi.

“AYASOFYA’YI KURTARDI”

Mimar Sinan’ın Bursa’daki Ulu Cami ve Beyazıd Cami’nin yanı sıra en çok güçlendirmesinde de yer aldığı Ayasofya’dan etkilendiğini belirten Dr. Erhan Karaesmen, “Ayasofya kendisinden önce 17 kez yıkılmıştı. Sinan bir deha. Temeline yaptığı uygulamalarla Ayasofya’yı yıkılmaktan kurtardı. Sonrasında yaşanan depremlerde Ayasofya asla yıkılmıyor. Daha sonra yaptığı Selimiye Cami’nin haşmetinde Ayasofya’nın içini çok fazla incelemesi ve tamirinde yer almasının payı vardır diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

 “YAPILARIMIZDA AKIL ALMAZ BİR SADELİK VAR”

 Mimar Sinan’ın, kubbenin hem enlemsel hem de boylamsal boyutta gelen etkileri ile bir birini tamamlamadığını ve bunun direnç kazandırdığının farkında olduğunu söyleyen Dr. Karaesmen, Mimar Sinan’ın, kubbeleri kullandığı en önemli eserlerini anlattı.

Dr. Erhan Karaesmen, uygarlığın gelişme çizgisi üzerinde Mimar Sinan’ın olağanüstü bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Batı’nın yapılarında kültürün tinselliği, anıtsallığı var. Bizim yapılarımızda akıl almaz bir sadelik var. Heykel sanatının olmayışı bu sadeliği yaratıyor. Mimar Sinan eserlerinde üç boyutlu heykel gibi yapılar inşaa ediyor. Derinliği başka şekilde anlatıyor” dedi.

 Floransa’daki Santa Maria del Fiore’nin tüm dünya tarafından bilindiğini ifade eden Dr. Karaesmen, 31 metre çapı, 43 metre yüksekliği, kubbeleri ve tonozları ile sade ve muhteşem bir eser olan Edirne’deki Selimiye Cami’nin dünya tarafından bilinmediğini kaydetti. “Sinan’ın eserlerinde kandırmaca yok” diyen Dr. Karaesmen, Selimiye Cami’ni benimsetmek için çalıştıklarını söyledi.



 Konferansın ardından İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Fatih Canbazoğlu, Dr. Erhan Karaesmen’e çiçek sundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.