Hava Durumu

Mısır koronaya karşı robotla mücadele edecek

Bütün dünya gibi, Mısır'ın başkenti Kahire de Kovid-19'un ikinci dalgasıyla mücadele ederken bir mucit, corona virüs hastaları için Cira 3 adı verilen bir robot geliştirdi. Robot, Kovid-19'u test edebiliyor, hastaların ateşini ölçebiliyor hatta maske takmazlarsa onları uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2020 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2020 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mısır koronaya karşı robotla mücadele edecek

61 milyon geçen vaka sayısıyla bütün dünyayı etkisi altına alan corona virüsle mücadele son sürat devam ederken Mısır'da bir mucit Kovid-19 ile mücadeleye yeni bir çözüm getirdi. Başkent Kahire'de Mahmoud el-Komy tarafından tasarlanan ve Cira 3 adı verilen robot, corona virüs testi yapabiliyor, hastaların ateşini ölçebiliyor hatta maske takmazlarsa onları uyarıyor. İnsana benzer kafaya, yüze ve robotik elllere sahip robot hakkında konuşan robotun mucidi Mahmoud el-Komy, "Tasarlarken robotun insan gibi görünmesini istedim. Zaten hasta olan kişilerin bir de kutu gibi bir cihazla karşılaşmasını istemedim" ifadelerini kullandı.

KAN TESTİ YAPIYOR, RÖNTGEN ÇEKİYOR

Cira 3'un yapabilecekleri test yapmak, ateş ölçmek ve maske uyarısıyla da sınırlı değil. Robot, kan testi yapabiliyor hatta ekokardiyogram ve röntgen de çekebiliyor. Çektiği röntgen sonuçlarını da göğsünde bulunan ekrandan yansıtıyor.

"ROBOTA DAHA ÇOK GÜVENİYORLAR"

Cira 3, özel bir hastanede aktif bir şekilde kullanılırken hastane sahibi Ebu Bekir El-Mihi, "Hastalardan çok olumlu tepkiler var. Robotu görüyorlar ve korkmuyorlar. Tam aksine daha çok güveniyorlar, robotun insanlardan daha hassas ve doğru test yapabileceğine inanıyorlar" şeklinde konuştu. Robotun test edildiği özel bir hastanenin başkanı Ebu Bekir El-Mihi, robotu COVID-19 olduğundan şüphelenilen herkesin ateşini ölçmek için kullandıklarını söyledi.

'SAĞLIK PERSONELİNİN RİSKİ AZALIYOR'

Ebu Bekir El-Mihi, robotun Covid-19 virüsü taşıyabileceğinden şüphelenilen herkesin ateşini ölçmek için kullandıklarını belirtirken robot sayesinde sağlık personellerinin de riskini en aza indirdiklerini söyledi. Toplam 114 binden fazla kişiye corona virüs teşhisi konulan Mısır'da, gün itibariyle 6 bin 596 kişi hayatını kaybederken son onbeş günde ortalama 350 vaka tespit ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.