Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Mobilyanın başkenti" ihracatta 62 ili geride bıraktı

"Mobilyanın başkenti" olarak nitelendirilen Bursa'nın İnegöl ilçesi, 777 milyon dolarlık genel ihracatıyla 11'i büyükşehir 62 ili, sadece mobilya dış satımıyla ise 55 kenti geride bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2017 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2017 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Mobilyanın başkenti" ihracatta 62 ili geride bıraktı

AA muhabirinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (İTSO) aldığı bilgiye göre, mobilya üretiminde merkez konumunda bulunan İnegöl, 2016 yılını 777 milyon dolar ihracat ve 344 milyon ithalatla kapattı.

Geçen yıl 433 milyon dolar dış ticaret fazlası veren İnegöl, dış satımıyla birçok kentin önüne geçti.

İnegöl, 777 milyon dolarlık ihracatıyla Balıkesir, Diyarbakır, Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 11'i büyükşehir 62 ili geride bıraktı. İlçe, ihracat sıralamasında, 850 milyon dolarlık dış satımıyla Kahramanmaraş'tan sonra gelirken, 723 milyon dolarlık ihracata sahip Tekirdağ'ın önünde yer aldı.

Sadece mobilya ihracatıyla bile İnegöl, 55 kenti geçmeyi başardı. İrili ufaklı bin 500 atölye ve fabrikada yaklaşık 30 bin çalışanıyla ilçe, mobilya sektöründe geçen yıl 345 milyon dolarlık dış satıma imza attı.

İTSO Başkanı Metin Anıl, ilçe ihracatının ithalatın çok üzerinde olduğunu belirterek, bunun katma değeri yüksek üretimden kaynaklandığını söyledi.

İller sıralamasında 62 ili geride bırakmanın sevindirici olduğunu vurgulayan Anıl, 2017'de daha üst sıralara tırmanmayı istediklerini, bu potansiyelin ilçede bulunduğunu kaydetti.

Mobilyanın ilçe ihracatının yaklaşık yüzde 44'ünü karşıladığını dile getiren Anıl, Türkiye mobilya dış satımının da yüzde 16'sını İnegöl'ün yaptığını ifade etti.

Anıl, İnegöl gibi dış ticaret fazlası veren il sayısının çoğalması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye böylece dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girsin istiyoruz. İnegöl'de faaliyet gösteren tekstil, mobilya, kimya, gıda, otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren iş kolları var ama lokomotif sektörümüz mobilya. Mobilyada Türkiye ihracatının yüzde 15'i, iç piyasanın da yüzde 30'u İnegöl'e ait. İnegöl bu dış ticaret temposuyla, üretim aktivitesiyle 62 ili geride bırakarak, yoluna emin adımlarla devam ediyor. İnegöl bir sanayi şehri. Önümüzdeki yıllarda katma değeri yüksek, savunma, uzay ve otomotiv yan sanayinde de üretim yapma hazırlığı içindeyiz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.