Hava Durumu

Musul'a 3'lü kıskaç! İşte son durum...

DEAŞ’ın Irak’ta son kalesi Musul’a kara operasyonu sürüyor. Irak güçleri, Peşmerge ve Türk ordusunun eğittiği Ninova Muhafızları birliği üç cepheden harekete geçti. Musul’da 4 ila 8 bin militanı bulunan terör örgütünün direneceği mi, yoksa Suriye’ye mi kaçacağı merak konusu.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 09:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Musul'a 3'lü kıskaç! İşte son durum...
Irak’ta terör örgütü DEAŞ elinde kalan son kale Musul için kapsamlı harekât dün sabaha karşı 04.00’da başladı. Operasyona Irak ordusu, milis güçleri ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) silahlı gücü Peşmerge birlikleri kente ABD ile Fransa’nın havadan ve karadan desteğiyle ilerliyor. Şu ana dek 6 Peşmerge hayatını kaybetti. 14’ü yaralandı. 

IŞİD düzenlediği intihar saldırısıyla 70 Irak askerini öldürdüğünü iddia etti.Türk askeri birliğinin eğittiği Musul’un eski valisi Esil Nuceyfi’ye bağlı 3 bin kişilik çoğunluğu Iraklı Sünni savaşçılardan oluşan Ninova Muhafızlarının yarısı da operasyona Peşmerge birlikleriyle katıldı. IKBY Peşmerge Bakanlığı, kapsamlı kara operasyonun üç cepheden başlatıldığını açıkladı. Buna göre Musul’un doğusundaki Hazır cephesinde Peşmerge, güneydeki Guveyr ve Kayyara cephelerinde ise Irak ordusu harekete geçti. Üç koldan ikisinde Irak güçleri, birinde ise Peşmerge birlikleri ile Ninova Muhafızları ilerliyor. Peşmerge güçleri daha çok Zertek Dağı, Başika cephelerini, Irak ordusu ise Musul’un güneyinde yer alan Kayyara ilçesindeki askerihava üssünü karargâh olarak kullanıyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi dün sabaha karşı harekâttan önce yaptığı açıklamada Musul kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini duyurmuştu.

30 BİN KİŞİLİK IRAK GÜCÜ: Fransız AFP’nin haberine göre Musul’a hareket eden birlikler içinde özel kuvvetler, paramiliter federal polis, yerel polis güçleri de var. Ayrıca mezhepçi olmakla suçlanan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) de sahada. Bu çatı örgütünün altında İran destekli Kateib Hizbullah, Asaib Ehli Hak ve Bedir Milisleri  ve bazı Sünni gruplar da yer alıyor.
Irak güçlerinin toplam sayısı 30 bin civarında. IKBY’nin silahlı gücü Peşmerge’den de 15 bin civarında savaşçının harekâta katıldığı tahmin ediliyor. Bu arada ABD öncülüğünde 19 ülkenin yer aldığı koalisyon da operasyona destek veriyor.

ABD VE FRANSIZ BİRLİKLERİ: 6 bin civarında ABD, 500 civarında Fransız askeri sahada bulunuyor. DHA’nın haberine göre ABD askerlerinden bir grup, Zertek Dağına geldi. ABD askerlerinin özellikle kritik noktalara yapılacak olan hava saldırıları için hedef belirleme ve koordinat verme işlerini kolaylaştırdıkları öğrenildi.
12 KÖY ALINDI: Irak güçleri Musul’un güneyinde 4 köyü geri aldı. Peşmerge Güçleri 70’inci Birlik Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, “8 köyün kontrolünü öngören plan başarıyla tamamlandı. 40 km2’lik alan DEAŞ’tan temizlendi” dedi.
Pentagon Sözcüsü Peter Cook da Musul operasyonunun ilk gününü değerlendirirken, operasyonun ‘takvimin ilerisinde’ olduğunu söyledi.

DEAŞ NE YAPACAK: Hazır’dan ilerleyen Peşmerge güçlerine DEAŞ dün bomba yüklü araçlarla saldırmaya çalıştı. Sekizi ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları tarafından vurularak tahrip edildi. Bir bomba yüklü araç ise Peşmerge savaşçılarının Katyuşa füze ateşi ile vuruldu. DEAŞ, köylerde fazla direnmezken Musul’da ne yapacağı merak ediliyor. Liderlerin çoktan kenti terk ettiği haberleri gelirken, örgüt üyelerinin doğudan ve güneyden gelen hücum karşısında batıdaki Suriye’ye kaçmayı deneyebileceği belirtiliyor.

‘100 BİN KİŞİ TÜRKİYE VE SURİYE’YE SIĞINABİLİR’

BİRLEŞMİŞ Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği (UNHCR), Irak ordusunun Musul’u DEAŞ’tan almak üzere büyük operasyonu başlatmasının ardından insani durumla ilgili alarm verdi. UNHCR, 100 bin Iraklının, Suriye ve Türkiye’ye sığınabileceğini belirterek, mülteci akınıyla baş etmek için ek kaynak çağrısında bulundu. UNHCR, çadır, kamp, kışlık giysi ve soba için 61 milyon dolar ek kaynak talep etti. Suriye’de 90 bin Iraklı mültecinin gelebileceği hesabıyla plan yapıldığı belirtildi. Irak’ta hali hazırda 3 milyon kişi yerinden yurdundan olmuş durumda. Musul’daki askeri operasyonun gidişatına göre Musul’dan 1 milyon kişinin kaçmaya çalışabileceği yorumları yapılıyor. Irak’ta, Musul operasyonu nedeniyle bölge halkının barınma ihtiyacının giderilmesi için 50 bin çadırın hazırlandığı bildirildi.

MUSUL BARAJI KORKUTUYOR

Musul operasyonunun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı’na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler alt üst olabilir. Irak’ın en büyük barajı olan Musul Barajı’nın çökme olasılığı, özellikle ABD tarafından sık sık dile getirilmişti. 12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul’un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bu su dalgasının Musul’u tahrip etmesinin ardından Irak’ın başkenti Bağdat’ın büyük bir bölümünün de sular altında kalmasına neden olacağı belirtiliyor. 

‘ANKARA VE BAĞDAT BİR YOL BULMALIDIR’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Başbakanı Neçirvan Barzani cephe hattında dün açıklama yaptı. Zertek Dağı’nda konuşan Mesut Barzani, “İlk defa Irak askeri ve Peşmerge birlikte bir bölgede savaşıyor. Bölgenin kaderi için çok önemli bir gelişme. 200 km2’den daha fazla alan DEAŞ’tan kurtarıldı. Musul halkının emin olmasını istiyoruz. Peşmerge ve Irak ordusu olarak katliam yaşanmadan kenti kurtarmak için çaba gösteriyoruz” dedi. Mesut Barzani ayrıca, “Musul’daki Türk askeri varlığıyla ilgili Ankara ve Bağdat arasında uzlaşı yolu bulunmalıdır” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.