Hava Durumu

Musul Operasyonu her an başlayabilir

Irak’ın Musul kentinde terör örgütü DEAŞ’a karşı başlatılacak büyük operasyona, Türk ordusunun Başika’da eğittiği Musullu savaşçılar da katılacak.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2016 06:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2016 06:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Musul Operasyonu her an başlayabilir
Başika’daki savaşçılar, Irak ordusu ve Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) unsurlarıyla hareket edecek. 

Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelere katılan yetkililer ile Iraklı kaynaklardan alınan bilgiye göre, operasyon olağandışı bir gelişme yaşanmaması halinde birkaç gün içinde başlayacak. ABD’nin koordinasyonundaki operasyon planı çerçevesinde, ilk etapta IKBY güçleri kent çevresindeki cephe hatlarından ileriye hamle yapacak. 

‘Ninova Bekçileri’ 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2015 başından beri kentin kuzeyinde IKBY kontrolündeki Başika kampında eğittiği Musullu savaşçılar da peşmerge güçleriyle eş ya da yakın zamanlı şekilde aynı hatta harekete geçecek. “Haşdi Vatani” olarak bilinen ve adını önceki gün, “Ninova Bekçileri” olarak değiştiren yerel güç, Iraklı bir generalin başında olduğu Musul Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alacak.

Nuceyfi ile uzlaşma

AA’ya bilgi veren kaynaklar, Irak ordusu ile Ninova Bekçisi Komutanı eski Musul Valisi Esil Nuceyfi arasında yapılan görüşmelerde, Başika’daki gücün farklı noktalara dağıtılmadan net bir plana sadık kalarak operasyona katılmasında uzlaştıklarını bildirdi. Operasyon planına göre, Irak ordusu ve Şii milisler, IKBY ve Ninova Bekçisi güçleriyle eş ya da yakın zamanlı şekilde kentin güneyindeki Kayyare’den kuzeye ilerleyecek. Böylece Ninova’nın il merkezi Musul, güney, doğu ve kuzeyden çembere alınacak. 

ABD Musul’da PKK’yı istemiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Musul’u IŞİD’den temizlemek için düzenlenecek operasyona terör örgütü PKK’nın katılmasını desteklemediklerini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, PKK’yı terör örgütü olarak değerlendirdiklerini vurgularken, Musul operasyonunda yer almasını desteklemediklerini vurguladı. 

Toner, terör örgütü PKK ile Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki Kürt grupları birbirinden ayırdıkları tezini yineleyerek, IŞİD karşısında YPG’nin önemli bir güç olduğunu ifade etti. Toner, Irak hükümetinin PKK’yı Musul operasyonuna katmak istemesi ile ilgili bir soruya da “Bu varsayıma dayanan bir soru, onun için yanıtlamayacağım” karşılığını verdi. 

Öte yandan, Kuzey Irak Bölgesel Kürt parlamentosunda Ezidileri temsil eden Şeyh Şemo, Sincar’daki PKK’lı teröristlerin, IŞİD’e karşı düzenlenecek olan Musul operasyonuna ‘Haşdi Şabi’ teşkilatı bayrağı altında katılacağını öne sürdü. Şemo, PKK’lıların bölüklere dağıtılacağını ve Haşdi Şabi simgesi taşıyan üniformalar giyeceklerini söyledi. 

IŞİD, Kerkük’te Abadi’ye saldırdı

Musul operasyonunun başlamasına günler kala Kerkük’teki Peşmerge birliklerini ziyaret eden Irak başbakanı Haydar el Abadi’nin gezdiği Mektep Halit bölgesine IŞİD tarafından saldırı düzenlendi. Ziyaretine Kerkük’ün güneyindeki Mektep Halit bölgesinde Peşmerge komutanıyla görüşerek başlayan Abadi burada yaptığı konuşmasında, “Kerkük’ü en yakın zamanda IŞİD’in elinden alacağız” dedi. Abadi’nin, Mektep Halit bölgesi ziyareti sırasında IŞİD tarafından Katyuşa ve havan mermisiyle hedef alındı. Saldırıda yalnızca maddi zarar olduğu bilgisi paylaşıldı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.