Hava Durumu

Müzakerelerde ilerleme bekliyoruz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Danimarka'nın AB Dönem Başkanlığı sona ermeden müzakerelerde bir ilerleme sağlanmasını umduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2012 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2012 18:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Müzakerelerde ilerleme bekliyoruz
 

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal'ı kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Arınç, Danimarka'nın AB konusunda Türkiye'ye destek verdiğini söyledi.

Danimarka'nın desteğinden dolayı müteşekkir olduklarını belirten Arınç, ''Ümit ediyorum ki dönem başkanlıkları sırasında, henüz sona ermeden müzakerelerimizde bir ilerleme sağlanabilir. Bu konuda Danimarka'nın desteğine ihtiyacımız var'' dedi.

Danimarka'da pek çok Türk vatandaşı yaşadığını anımsatan Arınç, bu yurttaşların Danimarka ve Türkiye arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi ve turizm ilişkilerinin arttığına işaret eden Arınç, hemen hemen her alanda, her sektörde iyiye yönelen bir ivme olduğunu söyledi.



''Son derece etkileyici bir ivme söz konusu''

Danimarka Dışişleri Bakanı Sovndal da sıcak karşılama için Arınç'a teşekkür etti. Türkiye ve Danimarka arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirten Sovndal, Türkiye'yi ilk kez 40 yıl önce gördüğünü anlattı. 1972'de 20 yaşındayken 1,5 ay boyunca Türkiye'yi araçla dolaştığını belirten Sovndal, ''40 yıl öncesinden hatırladığım en iyi şey Türk insanının konukseverliliği ve dost canlılığı oldu'' dedi.

Sovndal, ''Bu kadar zaman sonra Türkiye'ye geldiğiniz zaman ne kadar gelişme ve kalkınma sergilediğini gördüğünüzde şaşırmamak, bundan etkilenmemek mümkün değil. Özellikle ekonomik alanda büyüme rakamlarınız çok etkileyici düzeyde. Avrupa'nın geri kalanına bakıldığı zaman bu ekonomik büyüme rakamlarıyla karşılaşmak maalesef mümkün değil. Türkiye'nin gelişmesi konusunda sadece ekonomi alanında değil, siyasi alanda da gerçekten son derece etkileyici bir ivme söz konusu'' diye konuştu.

''AB ve Türkiye'nin birbirine ait olduğuna inanıyoruz''

Türkiye'nin Danimarka'nın kadim dostu olduğunu ifade eden Sovndal, AB ve Türkiye'nin birbirine ait ve birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğuna inandıklarını kaydetti.

Danimarka'nın halen AB dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Sovndal, ''Bir aydan biraz daha fazla bir süre kaldı önümüzde dönem başkanlığı tamamlanmadan önce. Tabii Fransa seçimlerinden sonra biraz daha manevra alanı kazanmış olduk. Dönem başkanlığımız tamamlanıncaya kadar olan takvimi Türkiye ilişkileri bakımından en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz'' dedi.

Türkiye'deki yeni anayasa yapım sürecini de büyük bir ilgiyle takip ettiklerini ve sonuna kadar desteklediklerini belirten Sovndal, Türkiye'nin bu süreçten son derece başarılı şekilde çıkacağını umduğunu söyledi.

Yeni anayasanın, Türkiye'nin yıllardır yaşadığı problemlerin çözümüne katkı sağlayacağını ifade eden Sovndal, ''Kürt meselesi bunun başında geliyor. Dolayısıyla umuyorum anayasa süreci çok başarılı şekilde tamamlanır'' dedi.

Sovndal, basın özgürlüğü konusunda yeni bir düzenleme yapılmasını da takip edip desteklediklerini ifade ederek, ''Basın özgürlüklerini genişletecek bir yasal düzenleme hem Türkiye'nin iç dinamikleri açısından önemli, hem de Türkiye ve AB ilişkilerinin geleceği açısından önemli'' diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinin birçok alanda daha da gelişebileceği yönündeki inancını dile getiren Sovndal, öğrenci değişimi ve turizm gibi alanlarda da iş birliğine gidilebileceğini kaydetti. Sovndal, Danimarka'da yaşayan Türklerin kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmelerini de önemli bulduklarını sözlerine ekledi.

Arınç'a doğum günü kutlaması

Sovndal, Arınç'ın bugün 64 yaşına bastığını öğrendiğini belirterek, görüşmenin bugün gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, Arınç'ı kutladı.

Arınç da Sovndal'a teşekkür ederek sağlık ve afiyet diledi. Arınç, ''Giderek yaşlanıyor olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama doğum günü doğum günüdür. Doğum günü adına bir Türk kahvesi ikram edeceğim'' dedi.

Görüşmede, TBMM Danimarka-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı da hazır bulundu.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.