Hava Durumu

NASA'dan sıra dışı proje!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay ve Mars için çok konuşulacak bir çalışmanın hazırlığı içinde. NASA, Ay ve Mars kolonileri kurmak için mantarlardan yerleşim yerleri oluşturmayı hedefliyor. Peki bu mümkün mü?

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2020 23:53
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2020 23:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
NASA'dan sıra dışı proje!

NASA'nın hayali, gelecekte koloni kurulması planlanan Ay ve Mars toprakları üzerinde yaşam alanları inşa etmek. Fakat tonlarca malzemeyi binlerce, hatta milyonlarca kilometre öteye taşımak hiç de kolay değil. Ajans, işte bu yüzden alternatif fikirler üzerinde çalışıyor.

NASA'nın Yenilikçi İleri Kavramlar (NIAC) programı, mikro-mimari süreçlerle ilgili araştırmaları finanse ediyor. Mantarlar sayesinde yaşam alanları oluşturmak bunlardan biri.

NASA, Mars kolonisi için mantar evler üzerinde çalışıyor

Söz konusu plan, mantarların miselyum (genellikle yeraltında bulunan mantarın bölümü) adlı kısmına odaklanmış durumda. NASA, konuyla ilgili "Bu küçük iplikler, aşırı hassasiyetle karmaşık yapılar oluşturuyor." açıklamasını yaptı.

Halihazırda araştırmacılar, miselyum kullanarak tabure (solda) ve tuğla (sağda) üretti.

NASA'nın paylaştığı simülasyonda ise mantardan yapılmış bir ev görülüyor. Yaşam alanının dış kısmında su buzu içeren üç katmanlı bir kubbe yer alıyor. Ortada ise oksijen ve besin üreten siyanobakteriler var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.