Hava Durumu

Nilüfer'deki müzelere yoğun ilgi

Nilüfer Belediyesi'nin Gümüştepe (Misi) Mahallesi'nde hayata geçirdiği Edebiyat Müzesi ve Mysia Fotoğraf Müzesi, Türk ve dünya sanatçılarının eserlerini koruyarak, gelecek kuşaklara aktarıyor. Bursa ve Türkiye'de ilkler arasında yerini alan her iki müze, zengin koleksiyonlarıyla yoğun ilgi görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2019 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Nilüfer'deki müzelere yoğun ilgi

Nilüfer Belediyesi'nin, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Gümüştepe (Misi) Mahallesi'nde hayata geçirdiği Edebiyat Müzesi ve Mysia Fotoğraf Müzesi, Türkiye ve dünyanın önde gelen sanatçılarının değerli eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Eserlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen Nilüfer Belediyesi, müzeler kenti olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor.

EDEBİYAT MÜZESİ'NE ZİYARETÇİ AKINI

Türkiye'de alanında ilk ve tek olma özelliği bulunan Edebiyat Müzesi, sanatseverlerin ilgi odağı haline geldi. Yaşayan bir müze niteliği taşıyan Edebiyat Müzesi, koleksiyonunda Behçet Necatigil'in el yazması şiiri, Yaşar Kemal'in şapkası, el yazmaları, Nazım Hikmet'in el yazması ve Sofya baskısı kitapları, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın gözlüğü, kalemi, çalar saati gibi çok sayıda değerli yazara ait kişisel eşya ve eserleri bulunduruyor. Müzenin mektup odasında da Cemal Süreya'dan Rıfat Ilgaz'a, Attila İlhan'dan Halet Çambel'e pek çok yazarın 50 el yazması mektubu orijinal olarak ve toplamda 800 el yazması mektup dijital olarak sergileniyor. Müzede ayrıca kitap eskizleri, daktilolar ve gözlük, kalem, pipo gibi kişisel eşyalar da bulunuyor. Yaklaşık 600'e yakın kitabın yer aldığı müzede Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi ile yapılan iş birliği sonucu, bin 180 adet kataloglama girişi de gerçekleştirildi. Edebiyat Müzesi, açıldığı günden bu yana çok sayıda etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Bugüne kadar 6 geçici sergi gerçekleştirilen Edebiyat Müzesi'nde, farklı disiplinlerde konu ve konuklara sahip 10 söyleşi, her yaştan insana yönelik çeşitli atölyeler de düzenlendi. Ziyaretçi sayısı her geçen gün artan Edebiyat Müzesi, bugüne kadar 18 bin 601 sanatseveri ağırladı. Nilüfer Edebiyat Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tescille de, "Özel Müze" statüsü kazandı.

FOTOĞRAF TUTKUNLARININ GÖZDE MEKANI

Bursa'nın ilkleri arasında yerini alan Mysia Fotoğraf Müzesi de, fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı haline geldi. Nilüfer Belediyesi'nin BUFSAD iş birliğiyle hayata geçirdiği Mysia Fotoğraf Müzesi, fotoğrafın tarihsel sürecini gözler önüne seriyor. Türk ve dünya fotoğrafçılığının gelişimi ile ilgili bilgi ve ekipmanlara ev sahipliği yapan Mysia Fotoğraf Müzesi, siyah beyaz fotoğraf karanlık odası, kütüphane, sergi salonu ve atölye alanlarından oluşuyor. Açıldığı günden bu yana çeşitli sergilerin ve atölyelerin düzenlendiği müzede, karanlık oda eğitimleri de veriliyor. Mysia Fotoğraf Müzesi, Bursa'nın değerlerini ve eski Bursa arşivini işitsel ve görsel anlatımlar aracılığıyla ziyaretçilerine sunuyor. Nilüfer Belediyesi'nin 2017 yılında sanat dünyasına kazandırdığı Mysia Fotoğraf Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Özel Müze" statüsüne değer görüldü. Mysia Fotoğraf Müzesi böylece, Edebiyat Müzesi'nin ardından özel müze statüsü kazanan Misi'deki ikinci müze oldu.Nilüfer Belediyesi, sanata ve sanatçıya verdiği değeri, aldığı ödüllerle taçlandırıyor. Edebiyat Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından "Sanat ve Edebiyat Müzeleri" kategorisinde ödüle değer görülürken, Mysia Fotoğraf Müzesi de "Müze Özendirme Ödülü"nün sahibi olmuştu. Edebiyat Müzesi ve Mysia Fotoğraf Müzesi, Misi'nin, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından "Yılın Köyü" olarak seçilmesinde de büyük katkısı olmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.