Hava Durumu

Normal doğum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bursa'da Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde ebedelere, 'Doğum Becerilerinin Geliştirilmesinde Güncel Yaklaşımlar' eğitimi verildi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu koordinatörlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yürütücülüğü ve Balıkesir Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Ebelik Bölümü işbirliğinde "2. Ebelere Yönelik Doğum Becerilerinin Geliştirilmesinde Güncel Yaklaşımlar" eğitimi Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi konferans salonunda gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Normal doğum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor

5 gün süren eğitimin sonunda düzenlenen törende normal doğumun bebek ve anne sağlığı açısından önemini vurgulayan Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr. Elif Güler Kazancı, yaptığı kapanış konuşmasında, "Normal doğum hem bebek, hem de anne sağlığı için çok önemli. Normal doğum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi enfeksiyon, şeker hastalıkları ve obezite gibi ileride olabilecek bütün hastalıklar açısından koruyucudur. Aynı zamanda bebek doğum kanalından çıkarken basıya uğraması akciğerlerindeki sıvının atılmasını kolaylaştırır. Normal yolla doğan bebeklerde solunum sıkıntısı daha az görülmektedir. Normal yolla doğan bebek, beş dakika içinde göbek kordonu kesilmeden annenin direkt göğsüne temas ettiriliyor ve bu ten tene temas anne sütü salgısını artırıyor.

Anneden salgılanan oksitosin hormonu doğumu kolaylaştırdığı gibi, annenin süt salgılanmasını da artırıyor. Bebek anneyi emmeye başladığında, bu hormon hemen salgılanmaya başlıyor, bebek, kan şekeri düşmeden beslenmiş oluyor" dedi. Bebeğin anneden aldığı ilk sütün kolostrum denilen ve 'ağız sütü' diye bilinen çok değerli süt olduğunu ifade eden Uzm.Dr. Kazancı konuşmasını "Çocuk ilk beş dakika içinde bu sütü aldığı zaman, direkt bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda bebeğin bağırsak sistemini ve immün sistemini uyararak, dünyaya yeni gelmiş çocuğu hayata hazırlar. Bebeğin anneyle erken teması, anne sütü salgısının erken başlamasını, çocuğun erken emmesini, bağışıklık sisteminin gelişip düzelmesini, bağırsak hareketlerinin bir an önce başlamasını sağlamaktadır. Annenin de aynı zamanda rahminin kasılarak kanamasının durmasını da sağlıyor" diye tamamladı.

Normal doğumun her annenin en doğal hakkı olduğunu ifade eden Bursa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof.Dr.Rüstem Aşkın ise, "Doğum hizmetlerinin nitelikli olmasında ebelerimiz çok önemli bir yere sahip. Ebelerin güncel bilgilerle donatılmış olmaları büyük önem taşıyor. İkincisini düzenlediğimiz 'Ebelere Yönelik Doğum Becerilerinin Geliştirilmesinde Güncel Yaklaşımlar' eğitimin amacı ülke genelinde normal doğumun yaygınlaştırılması, riskli olmayan durumlarda doğumların ebe ile gerçekleştirilmesidir. Sezaryen oranlarının düşürülmesinde de bu eğitimlerin etkin bir rol oynayacağına inanıyorum. Bu eğitim 2018 yılı sonuna kadar sağlık tesislerinde görevli tüm ebelere verilecek" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.