Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

O hastalık dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü!

Bursa Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serap Ket Alkan, "KOAH tüm dünyada yılda 2,9 Milyon kişide ölüme neden olmaktadır ve yine tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada diye bilinmektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2019 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
O hastalık dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü!

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serap Ket Alkan, KOAH ilgili bilgiler verdi. KOAH'ın hava yollarında daralma ve tıkanmaya neden olan ve ilerleyici bir seyir izleyen akciğer hastalığı olduğunu belirten Dr. Serap Ket Alkan, 40 yaş üzerindeki her 5 kişiden birinde bu hastalığın görülebildiğini söyledi. Dr. Alkan, "Fakat 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı almıştır. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması erken tanı ve etkin tedaviyi güçleştirmektedir. 40 yaş üstü sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı tozlu ortamlarda çalışan, geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından, en az biri olan bir kişi, göğüs hastalıkları hekimi tarafından değerlendirilip solunum fonksiyon testini yaptırmalıdır. KOAH, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigara bağımlılığının tedavisi, toz ve dumandan uzak durulması, enfeksiyonların aşılar yardımı ile önlenmesi, solunum yoluyla alınan ilaçların düzenli kullanılması ve fiziksel aktivite yapılması ile tedavide etkin sonuçlar alınabilmektedir" dedi.

TÜTÜN KULLANIMINA DİKKAT

KOAH oluşumunda en yaygın risk faktörünün tütün kullanımı olduğunu ifade eden Dr. Serap Ket Alkan, "Ayrıca kirli hava maruziyeti, odun, tezek benzeri yakıtların yanması, tozlu -dumanlı iş yerinde çalışılma diğer risk faktörleri arasındadır. KOAH'lı bir hastada en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve müzmin balgam çıkarmadır. KOAH tanısı solunum fonksiyon testi ile kolaylıkla konulabilmektedir. KOAH tüm dünyada yılda 2,9 Milyon kişide ölüme neden olmaktadır ve yine tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada diye bilinmektedir. Gelecek nesilleri KOAH'tan koruyabilmek için soluduğumuz havanın temiz olmasını sağlamalıyız. Bunu da çevre kirliliğini önleyerek ve tütün kontrolünü sağlayarak başarabiliriz" diye konuştu. KOAH ile ilgili farkındalık çalışmalarının giderek arttığına değinen Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serap Ket Alkan, bu noktada Sağlık Bakanlığı ve Türk TORAKS Derneği işbirliği ile "Dünya KOAH Günü"nde çeşitli etkinlikler yapılarak toplumda KOAH hastalığına dikkat çekildiğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.