Hava Durumu

Obama yine 'Soykırım' demedi

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarının anıldığı 24 Nisan'a yönelik yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz yıl olduğu gibi "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2013 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2013 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Obama yine 'Soykırım' demedi

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 olaylarıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Geleceğe ilerlemek, geçmişin gerçekleriyle hesaplaşmadan yapılamaz. Bu yolu seçen Ermeni ve Türkleri kutluyoruz ve birçoğunun daha bu yolu seçeceğini umuyoruz" dedi.

ABD Başkanı Obama yazılı açıklamasında, "Bugün, 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biri olan Meds Yeghern'i anıyoruz. Bunu yaparak, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde acımasızca katledilen ya da ölüm yürüyüşüne zorlanan 1.5 milyon Ermeninin anısını onurlandırıyoruz" ifadesini kullandı

"1915 yılında neler olduğuna dair kendi görüşlerimi tutarlı şekilde ifade ettim" diyen ABD Başkanı Barack Obama, buna dair görüşünün değişmediğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık koltuğuna oturmadan önce 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmişti.

WASHINGTON'DA 'SAKİN BİR 24 NİSAN'

ABD’de de her yıl Temsilciler Meclisi, Senato’nun ilgili Dışilişkiler Komiteleri ve Amerikan Kongresi’ne sunulan 'Ermeni Soykırımı' iddialarının tanınmasını talep eden tasarı bu yıl görüşmeye açılmamıştı.

2010'DA 'SOYKIRIM' KRİZİ

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili karar tasarısı son kez 5 Mart 2010 tarihinde, Demokrat Nancy Pelosi’nin Meclis başkanlığı sırasında, 23 "evet" oyuna karşı 22 "hayır" ile geçmişti.

NAMIK TAN GERİ ÇAĞRILMIŞTI

Komite’deki oylama Türkiye’de birçok televizyon kanalında canlı yayınlanırken, o sıralarda henüz görevine yeni başlamış olan Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan da, Türkiye tarafından tasarıyı protesto etmek üzere Ankara’ya geri çağrılmıştı.

Geçtiğimiz üç yıl içinde ise Türkiye-ABD ilişkilerinde olumlu bir hava yaşandı. Obama, başkanlık koltuğuna oturmadan önce 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesine rağmen, ABd Başkanı olduktan sonra "Büyük Felaket" ifadesini kullanmayı tercih etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.