Hava Durumu

Ömür boyu nafakaya formül aranıyor

Nafakayla ilgili düzenleme hükümetin gündeminde. Üzerinde çalışılan taslağa göre; yoksulluk nafakasının hangi süreyle verileceği, evliliğin süresi, eşin yaşı, ortak çocuk olup olmadığına, gelir ve kusur durumuna göre belirlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2019 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2019 09:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ömür boyu nafakaya formül aranıyor

Nafaka evlenip boşanan çiftlerin en büyük sorunlarından biri. Özellikle erkekler 1 hafta evli kalsa dahi ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalıyor. Evlendi boşandı diye, ömür boyu bir insana her ay para ödeme zorunluluğu getirilmesi tüm yaşamın ipotek altına alınması anlamına geliyor. Nafakadan daha çok kadınlar yararlanıyor.

İTİRAZLAR ARTTI

Nafaka ödemeleri ayda 200-300 liradan başlıyor, gelire, karşı tarafın talebine ve mahkemenin takdirine göre 100 bin liraları aşabiliyor. Hayat boyu süren nafakaya yönelik itirazlar son dönemde artmış durumda. Hükümetin gündeminde de sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli olan bu konudaki mağduriyetin önüne geçmek için çalışmalar bulunuyor. Ancak henüz yasal düzenleme yapılmadı.

ÜÇ TÜRÜ BULUNUYOR

Üç tür nafakanın olduğunu ifade eden Avukat Arabulucu Filiz Metin, bunları, 'tedbir nafakası', 'iştirak nafakası', 'yoksulluk nafakası' olarak sıraladı. Metin, kamuoyunda tartışma yaratan nafaka türünün yoksulluk nafakası olduğuna işaret etti. Nafaka, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kabinenin 100 günlük eylem planının 15'inci maddesinde şöyle yer almıştı: "Nafaka ödemesi sisteminin adil bir hale getirilmesi gerekmektedir."

ESNETİLMESİ GÜNDEMDE

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de 'süresiz nafaka' uygulamasının esnetilmesi konusunda harekete geçildiğini açıklamıştı. Gül, "Kadının korunması esas ama iki yıl evli kalmışlar sonra medeni şekilde ayrılmışlar. İki sene evlendiler diye bunları birbirleriyle ölene kadar hukuken bağlamak doğru değil. Ama esasen kadını korumak kırmızı çizgimiz" demişti.

HANGİ KRİTERLERE BAKILACAK?

Filiz Metin, Adalet Bakanlığı tarafından yasa tasarısı hazırlandığını buna göre; 'yoksulluk nafakası'ndaki 'süresiz' ibaresinin kaldırılarak, belirli hallerle sınırlandırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Metin, "Taslağa göre; yoksulluk nafakasının gerekli koşullar sağlandığı takdirde, en az 1 yıl, en çok 5 yıl ile sınırlandırılması planlanıyor. Tasarının kanunlaşması durumunda, yoksulluk nafakasının hangi süreyle verileceği; evliliğin süresi, eşin yaşı, ortak çocuk olup olmadığına, gelir ve kusur durumuna göre belirlenecek" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.