Hava Durumu

Önce soykırım dedi sonra Türkiye'ye dua etti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, Türkiye ile Ermenistan arasında bir uzlaşma sağlanması için dua etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2016 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2016 10:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Önce soykırım dedi sonra Türkiye'ye dua etti
Erivan’da dün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada 1915 Olayları için “soykırım” ifadesini kullanan ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin sert tepkisini çeken Papa, Ermenistan ziyaretini sürdürüyor.

Papa Françesko, Ermenistan ziyaretinin ikinci gününde başkent Erivan’daki CumhuriyetMeydanı’nda binlerce kişiyle bir araya geldi. Papa ile Tüm Ermeniler Katolikosu 2'inci Karekin meydandakileri birlikte selamlayıp, barış için dua etti.

PAPA: İNTİKAMIN ALDATICI GÜCÜNE HAPSOLMAYIN

“Bugün barışın önünde ne kadar büyük engeller var ve savaşların sonuçları ne kadar da trajik” diyen Papa, özellikle Ortadoğu’da halkların her şeylerini bırakmaya zorlandığını, bu bölgedeki kardeşlerinin şiddetten ve zulümden acı çektiğini belirtti.
Bunun ardından 1915 Olayları’na değinen Papa, “Halkınızın yaşadığı korkunç deneyimleri düşünmeden edemiyorum: sizi vuran Büyük Kötülüğün (Meds Yeghern) üzerinden daha yeni bir asır geçti. Bu delice ve korkunç kırım, halkınızın bedeninde deneyimlediği bu gizemli trajik haksızlık, bellekte iz bırakıyor ve kalbi dağlıyor” diye konuştu.

“Sizin acılarınızın bizim acılarımız olduğunu belirtmek istiyorum” diyen Papa, dünyanın bir daha böyle dehşet verici spirale düşmemesi için bu acıları hatırlamanın bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

Papa, sevgiden geçen bir hafızanın, yeni ve şaşırtıcı güzergahlarda yürümeye yol açacağını, öfke zincirlerinin ise uzlaşma projelerine dönüşeceğini belirterek, “İntikamın aldatıcı gücüne hapsolmaya izin verilmeyen bir gelecek için çalışmak herkese iyi gelecektir” ifadeleriyle konuşmasına devam etti.

TÜRKİYE, ERMENİSTAN VE DAĞLIK KARABAĞ MESAJI

Meydanda bulunan gençleri, büyüklerinin akil hazinesinden faydalanarak barışı inşa etmeye davet eden ruhani lider, “Barışı inşa etmeyi çok isteyin, buluşma ve uzlaşma kültürünün aktif destekçileri olun. Tanrı sizin geleceğinizi korusun ve Ermeni halkı ileTürk halkı arasında uzlaşma yolunun sürmesini sağlasın ve Dağlık Karabağ’a da barışı doğursun” diye konuştu.
Papa, diasporada Ermenilerine de, birer barış elçisi olma çağrısı yaptı.

2’NCİ KAREKİN: ULUSUMUZ, ADI KONMAMIŞ BİR SAVAŞTAN DOLAYI ZOR DURUMDA

2’nci Karekin üçüncü binyıla, uluslar asında dayanışma ve barış olması umuduyla başladıklarını ancak şimdi her gün savaşların ve terörist faaliyetlerin arttığı endişe verici haberler geldiğini dile getirdi.

2’nci Karekin 1915 Olayları’nı hatırlatarak, “Bugün de ulusumuz, adı konulmamış bir savaştan dolayı zor bir durum yaşıyor ve sınırlarımız içinde barışı korumak için ağır bir bedel ödüyor, doğduğu memlekette özgürlük içinde yaşama hakkı olan Dağlık Karabağ halkı ile birlikte” dedi.

Son olarak, Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye ile birlikte hareket eden Almanya’nın 1915 Olayları’nı “soykırım” olarak tanıdığını hatırlatan 2’nci Karekin, “Türkiye’nin tarihi ile yüzleşme cesaretini göstermesini, Ermenistan’a uyguladığı yasadışı ambargoya bir son vermesini ve Azerbaycan askerlerinin provokasyonlarını desteklemeyi durdurmasını diliyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE DOĞRU BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURACAK

Papa, bugün 2’nci Karekin ile birlikte Ağrı Dağı’na doğru güvercinler uçuracak.Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Papa’nın kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasını teşvik etmek için sınıra gideceği iddialarına, “Ağrı Dağı’na doğru güvercinler uçuracak. Bunun anlamı zaten çok açık” diye karşılık vermişti.

CANİKLİ: HAÇLI ZİHNİYETİ

Papa, dün Erivan'da Sarkisyan'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Bu (1915 olayları) felaket, bu soykırım maalesef geçtiğimiz yüzyılın insanlık dışı felaketlerin listesinin başında" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise Giresun'da Papa'nın sözlerine tepki göstererek, Papalığın faaliyetlerinde haçlı zihniyetin bütün izlerini ve yansımalarını görmenin mümkün olduğunu söylemişti. Canikli, "Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor" demişti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.