Hava Durumu

Organ beklerken öldü, kendi karaciğeri hayat verdi

Bursa’da böbrek nakli beklerken hayatını kaybeden 30 yaşındaki genç kadının karaciğeri başka bir hastaya hayat verdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2012 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2012 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Organ beklerken öldü, kendi karaciğeri hayat verdi

Bursa merkez Yıldırım ilçesinde oturan 30 yaşındaki Arife Argın, böbrek yetmezliği sebebiyle 1 yıldır diyalize giriyordu. 7 yaşında kızı olan genç kadına böbrek nakledilmesi için, kadının ismi nakil bekleyen hastalar arasına alındı ancak geçtiğimiz hafta fenalaşan Argın hastanede hayatını kaybetti. Böbrek nakli umuduyla bekleyen genç kadının ölümü ailesini yasa boğdu. Hastanın ölüm haberini alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri Sahriye Keskin ve Ersin Elgin, Arife Argın’ın yakınlarıyla görüşerek organlarının bağışlanmasını istedi. Aile, organ beklerken hayatını kaybeden Argın’ın organlarının bağışlanmasına karar verdi.
Bunun üzerine genç kadının karaciğeri kanser hastalığından dolayı karaciğeri iflas eden ve 3 yıldır nakil bekleyen 59 yaşındaki Mustafa Arı’ya nakledildi. Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yaşayan emekli Arı, sağlık durumunun her geçen gün iyiye gittiğini belirterek kendisine organ bağışlayan aileye teşekkür etti. Arı, vatandaşların organ nakli konusunda daha duyarlı olmalarını istedi.

KADER ORTAKLIĞI
Geçen hafta fenalaşarak hastaneye kaldırılan Arife Argın’ın annesi Ayşe Argın'ı 10 yaşındayken aynı hastalıktan kaybettiği ortaya çıktı. Her iki kadının da 30 yaşında böbrek yetmezliği yüzünden hayatını kaybetmesi doktorları da üzdü. Arife Argın’ın organlarının bağışlanması için ailenin duyarlı davrandığına dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tahsin Yakut, ailelerin organ nakli konusunda duyarlı olmalarını istedi. Organ naklinin önemini vurgulayan Yakut, “Biz her zaman hastalara organ naklinin önemini anlatıyoruz. Vatandaşlara da seminerler düzenleyerek organ nakli konusunda bilgi veriyoruz. Bizim de bir gün diyaliz makinesine bağlanmayacağımız, böbrek yetmezliği hastalığına yakalanmayacağımız ne malum? Bu sebeple herkes organ nakli konusunda duyarlı olmaları ve bağışlar artmalı” dedi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Karaciğer Birimi Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, nakil bekleyen hastanın kanser tanısı ile daha önce ameliyat edildiğini ancak karaciğerin görev yapamaz hale geldiğini hatırlattı. Karaciğerin yorucu bir ameliyatın ardından hastaya başarılı bir şekilde nakledildiğini söyleyen Kaya, hastanın bundan sonra sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdüreceğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.