Hava Durumu

Park yeri aramaya son verecek uygulama...

3 arkadaşın TÜBİTAK desteğiyle geliştirdikleri sistem sayesinde sürücüler cep telefonlarına indirdikleri uygulama ile en yakındaki boş park alanını görebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2018 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2018 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Park yeri aramaya son verecek uygulama...

Ankara'da yaşayan makine mühendisi Berk Şahin ile arkadaşları Taha Şahin ve Halil Bakırcı, tatil için geldikleri memleketleri Amasya'da uzun süre araçlarını park edecek bulamayınca boş park alanını gösteren bir uygulama geliştirmeye karar verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te bulunan ofislerinde çalışmaya başlayan arkadaşlar, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle sürücülere boş park alanlarını gösteren ve otopark işletmelerini daha verimli hale getiren bir sistem hazırladı.

"Parxlab" ismini verdikleri sistem sayesinde sürücüler, telefonlarına indirdikleri uygulamadan park alanlarına konulan sensör vasıtasıyla boş park alanlarını görecek.

ZAMAN VE YAKITTAN TASARRUF EDİLECEK

Park noktasına yerleştirilen sensörler sayesinde sürücülerin boş park alanına yönlendirildiğini söyleyen Berk Şahin, "Uygulama ile cadde üstü otopark işletmeleri için de verimliliği artırmış oluyoruz. Sürücü, mobil uygulamayı telefonuna indirdiğinde bulunduğu yere en yakın boş park alanını görecek ve kendine bir rota çizilecek. Projemiz sayesinde sürücüler, boş park alanı ararken harcadığı zamandan ve yakıttan tasarruf edecek" dedi.

Amasya Belediyesiyle anlaşma yaptıklarını ve projeyi uygulamaya başladıklarını belirten Şahin, "Bize destek verildiği takdirde bu sistem tüm Türkiye'de uygulanabilir hale gelebilir. Projemize yöneticilerin ve vatandaşların ilgisi çok güzel" şeklinde konuştu.

Taha Şahin de mobil uygulamaya otopark hizmeti veren bazı belediyeler ile alışveriş merkezlerinden talep geldiğine dikkati çekerek, bu konudaki görüşmelerinin sürdüğünü dile getirdi.

Şahin, "Artık sürücüler park yeri arama stresi yaşamayacak. Mobil uygulama üzerinden boş park yerine rahatlıkla ulaşabilecek. Aynı zamanda park ücretlerini de mobil uygulama üzerinden ödeyebilecekler." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.