Hava Durumu

Patates sevenlere Bursalı üreticiden kötü haber!

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Bursa’nın İnegöl ilçesinde üreticiler patates ekim işlerine başladı. Geçtiğimiz yıl 3 bin dönüme kadar düşen patates ekimi, bu yıl 2 katına çıktı. Tezgahlarda 2-3 lira arası giden patatesin ucuzlamayacağını ifade eden üreticiler, Hal Yasasıyla birlikte vatandaşların artık ucuz patatese veda edeceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2015 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Patates sevenlere Bursalı üreticiden kötü haber!
Mesudiye Mahallesinde devam eden patates ekimini yerinde inceleyen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yeni sezona patates ekimiyle girdiklerini ifade ederek, “İnegöl’de patates, çiftçimizin önemli bir geçim kaynağı. Yıl yıl değişiyor, kimi para kazandırıyor, kimi zamansa kazandırmıyor. İki yıl üst üstede kazandırdığı görülmemiştir. Ama her şeye rağmen ekmek gerekiyor, risk almak gerekiyor. Geçmişte 15-20 bin dönüm ekilen patates, düşe düşe geçen sene 3 bin dönüme kadar geriledi. Bu yıl 6 bin dönüm civarında ekim yapılıyor. Geçen sene de biliyorsunuz patates para yapmıştı. Şuanda tezgahlarda patatesin fiyatını görüyoruz. 2-3 liradan aşağıya patates yok. İnşallah bu sene çiftçimize bu yansır, çiftçimiz para kazanır. Tarladan tezgaha kadarki sürede geçen yıl çiftçimiz 1 lira bile kazanmazken, tezgaha gelene kadar fiyat anlamında arada uçurum oluyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde patates ekimi yapılmaktadır. Ödemiş’te, Adana’da, İnegöl’de ve Türkiye’nin değişik yerlerinde. Bizim patatesimizin raf ömrü yok. Kısa sürede tüketilmesi gereken bir patates. Saklama şansımız fazla olmadığı için hasat zamanında satmak zorunda kalıyoruz. İnşallah bu sezon İnegöl çiftçisi istediği parayı alır, umduğunu bulur. Kendilerine bol ve bereketli bir sezon diliyorum” dedi.



Çelik, “Tarladaki fiyatla tezgahtaki fiyat arasındaki uçurum bir türlü önlenemedi. Tarladan alıp, soğuk hava depolarında stoklayıp, patates yok gibi bir hava yaratıp sonra yavaş yavaş piyasaya sürülüyor. Yeni çıkan Hal Yasasıyla inşallah bu işler daha düzgün yapılır diye umuyorum” diye konuştu.

UCUZ PATATESE VEDA

Patates üreticisi Zakir Özonan ise “Patates ekim sezonu başladı, yakın zamanda bitecek. Bu sene 5-6 bin dönüm civarında patates ekimi var. Patates ekimi geçen yıla göre bu yıl neden arttı dersek, geçen yıl pancar ve ayçiçeği ekimi biraz fazlaydı. Fazla olduğundan dolayı patates ekimi azaldı. Şimdi ayçiçeği pek para yapmadı, daha depolarda ayçiçeği duruyor. Rusya’ya ambargo uygulanmasından dolayı elmalar depolarda duruyor. Bu nedenle çiftçimiz patatese yöneldi. Bu hükümet Hal Yasası çıkardı. Şuan ürünler hallere giriş yapmak zorunda. Eskiden hallere giriş yapmıyordu, tanzim pazarları vardı. Tanzim pazarlarına ürünlerimizi yollayıp, satıyorduk ve de tüketici bu şekilde daha ucuza yiyordu. Şuan da böyle bir şansımız yok. Mecburen Hal’e girmesi gerekiyor. O yüzden patatesin artık pek ucuz olacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.