Hava Durumu

Perakende yasası'nda düzenlenme

Başta bakkal esnafı olmak üzere tüm küçük esnafın korunması için gerekli tedbirler alınmalı

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Perakende yasası'nda düzenlenme

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye ekonomisi için esnafın önemine dikkati çekerek, "Özellikle mahalle aralarına kadar giren zincir ucuzluk marketleri ile esnaf başa çıkmakta zorlanıyor.

Palandöken yazılı açıklamasında, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkıdaki Kanun'un esnafa kolaylık sağlayacak şekilde yeni düzenlemesini istedi.

Perakende sektörünün yaklaşık 729 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını kaydeden Palandöken, "İki yıl önce çıkan perakende yasası ile esnafı korumak, desteklemek, kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak adına önemli atılımdı. Fakat uygulama kısmında da aynı başarı sürdürülmeli. Çünkü esnafı korumak ekonomiyi canlı tutmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, Avrupa Küçük İşletmeler Yasası'nda yer alan "önce küçük olanı düşün" ilkesinin ülke olarak benimsenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Zincir marketler tekel oluşturuyorlar. Zamanla tüketiciler, esnafın bitmesi ile marketlerin insafına bırakılmış olacak. Özellikle mahalle aralarına kadar giren zincir ucuzluk marketleri ile esnaf başa çıkmakta zorlanıyor. Zincir market sayısı ağustos sonu itibarıyla 27 bin 575'e çıktı. Çoğu esnaf rekabet edemediği için dükkan kapatıyor. Bu marketler rastgele açılmamalı ve bir kural konulmalı. Başta bakkal esnafı olmak üzere tüm küçük esnafın korunması için gerekli tedbirler alınmalı. Anayasa'nın esnaf ve sanatkarı koruyan 173. maddesi unutulmamalı ve işlev kazandırılmalı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.