Hava Durumu

Piyasalar sarsıldı! Dolar yakıyor...

Büyüyemeyen Çin ve düşen petrol fiyatlarıyla jeopolitik riskten kaçan para güvenli liman olarak görülen dolara yönelince piyasalar sarsıldı. Dolar, 3.0615 lirayı görürken, Borsa İstanbul yüzde 2.07 düştü. Küresel çapta endişe kurları eritti, dünya borsalarına yüzde 3’e yakın düşüşler yaşattı.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2016 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2016 09:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Piyasalar sarsıldı! Dolar yakıyor...
Türkiye faiz tartışmalarına kilitlenmişken asıl darbe dolardan gelmeye devam ediyor. Çin’e yönelik endişelerin artması, jeopolitik risklerin sürmesi, durdurulamayan petrolfiyatları düşüşü parayı gelişmekte olan yani riskli piyasalardan kaçırıyor. Türkiye de önceki günkü Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısı sonrasında bu türbülansa kapıldı ve dolar bankalararası piyasada Türk Lirası karşısında 3.0615’ya kadar yükseldi. Böylece doların TL karşısındaki bir yıllık değer artışı yüzde 30’u aştı. Serbest piyasada ise dolar günü 3.0500 liradan tamamladı. Borsa İstanbul yüzde 2.07 değer kaybetti ve 69 bin 603 puana kadar düştü. Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 0.72 artarak yüzde 11.26’ya
çıktı. 

GÜVENLİ LİMANA KAÇIŞ

Piyasalardaki korku global çapta katlanarak çoğalıyor. 20 gündür kısa molalarla dünya piyasalarında üst üst düşüşler yaşanıyor. Avrupa borsaları hemen her gün yüzde 3’ün üzerinde değer kaybediyor. Çin’deki düşük büyüme emtia fiyatlarını ve dünya ticaretini vururken küresel büyüme risk altında. Çin para birimi Yuan’da yeni devalüasyonlarla ülkeden kaçan paraları durdurmaya çalışıyor. 2015’te Çin’den 676 milyar dolar tüm gelişen ülkelerden çıkan para ise 2015’te 735 milyar dolar oldu. 2016 için bu rakamın 448 milyar dolar olması bekleniyor.

Piyasaları değerlendiren Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, 30 doların altındaki petrol fiyatlarının dünya ekonomileri için fırsat gibi görünse de Norveç gibi sağlam bir ekonomide bile sıkıntı yaratığını belirtti. Paksoy “Biz şimdiye kadar iyi durduk ama dün sarsıldık. Doları artık iyi izlemek gerekiyor” dedi. 

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan da “Avrupa hisse senetlerindeki kayıbın derinleşmesi ve ABD vadelilerinin de yüzde 2’ye yakın satıcılı seyretmesiyle beraber; alternatif varlıkların daha çok ön plana çıktığını söylemek mümkün” dedi.

Dünya piyasaları neden karıştı

Çin 25 yılın en kötü büyümesini gerçekleştirdi
Çin’in büyümemesi dünya ticaret ve büyümesini vuruyor
En büyük emtia alıcısı Çin ithalatını azaltıyor
Çin’in yeniden bir devalüasyon yapması korkutuyor
Petrolde durmak bilmeyen düşüş stres yaratıyor
Petrol ihracatçısı ülkeler büyük risk altında
Para gelişen ülkeleri terkedip ABD’ye kaçıyor
Başta ABD olmak üzere tahvillere yöneliyor
Suudi Arabistan-İran gerilimi sürüyor
3.08 seviyesi önemli

Dolar/TL kurunda kısa ve orta dönemli çıkış trendi devam ediyor. Kısa dönem için ilk dirençler 3.06 ve 3.08 seviyelerinde. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. 3.08 seviyesinin geçilmesi durumunda ise çıkış hareketinin devamıyla birlikte son dönemde oluşan çıkış formasyonlarından “Çanak” formasyonu işlerlik kazanacaktır. Kısa dönem 3.15 ve orta dönem için ise 3.20 ve 3.30-3.35 seviyeleri sonraki direnç noktaları olarak görülüyor. Geri çekilmelerde ise kısa dönem için 3.00-2.98 olası tutunma noktaları. Sonraki destek 2.90 seviyesinde bulunuyor. 3.08 seviyesini geçemeyen çıkış denemelerinde kâr satışları görülecektir. Ancak çıkış hareketi bir süre daha gücünü koruyacak gibi görülüyor.

PETROL

27.41 dolar

Petrol fiyatlarında durdurulamayan düşüş sürüyor. Dün Brent petrolün fiyatı 27.41 dolara kadar geriledi. Bu rakam 2003 yılından beri görülen en düşük fiyat. Cruide Petrol fiyatları ise 29 dolar seviyelerinde.

ALTIN

1.103 dolar

Paranın güvenli limanlara kaçışı altının ayakta kalmasını sağladı. Altının ons fiyatı dün yüzde 1.20 artarak 1103 doları gördü. Gram altın ise Türkiye’de yüzde 1.72 arttı ve gün içinde 108 lirayı aştı.

EURO

3.3559 Türk Lirası

Türk Lirası sadece dolara karşı değer kaybetmedi Euro da Türk Lirası karşısında yüzde 0.55 değer kazandı. Euro’da yılbaşından beri yaşanan değer kazancı yüzde 5.30’u buldu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.