Hava Durumu

Piyasaların gözü bu haberde

Irak kaynaklı jeopolitik riskler küresel piyasalarda yön belirleyici olmayı sürdürürken, bugün Türkiye piyasalarının kapanışının ardından sonuçları açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı günün en önemli gündem maddesi olacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2014 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2014 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Piyasaların gözü bu haberde

Dün ABD'nin tahmin edilenden önce faiz artışına gidebileceği endişesi yaratan enflasyon verilerinin ardından doların küresel bazda değer kazanması ile dolar/TL sert yükselmişti.

Fed'in dün başlayan toplantısı bugün sona erecek. Fed büyüme, enflasyon ve faizler konusundaki son tahminlerini açıklayacak. İki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından Fed Başkanı Janet Yellen da bu akşam saat 21.30'da bir basın toplantısı düzenleyecek.

ABD'de ekonomik büyüme bu yıl için şu ana kadar zayıf seyretse de, enflasyonun hız kazandığına dair işaretler, Fed'in faiz artırımını değerlendirebileceği günü öne çekebilir.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi Mayıs'ta yüzde 0.4 ile beklentilerin üzerinde artarken, enerji ile gıda fiyatlarındaki değişimleri içermeyen çekirdek endeks yüzde 0.3 ile yine beklentilerin üzerinde yükseldi. Tüketici fiyatları endeksindeki artış Şubat 2013'ten beri görülen en yüksek seviyede gerçekleşti.

Dolar da hareket nasıl olacak?

Dün gün içinde Irak'la ilgili endişe verici yeni bir gelişme yaşanmaması ile 2.1310 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, beklentilerin üzerindeki ABD verisi sonrası 1.5 ayın yeni en yüksek seviyesi olan 2.1535'e kadar yükseldi.

Dolar/TL bugün TSİ 0832'de 2.1470/2.1475 seviyesinden güne başlarken, sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5277/2.5285 seviyesindeydi.

Bankacılar bugün ABD Merkez Bankası faiz kararı öncesi küresel piyasaların seyrinin ve gün içinde jeopolitik gelişmelerin yakından takip edileceğini belirttiler.

Öte yandan Irak'ta bir inşaatta çalışan 15 Türk vatandaşının Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kaçırıldığı belirtildi. Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un büyük bölümünü geçen hafta başında kontrol altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul'a dizel yakıt taşıyan 31 tanker şoförünü rehin almıştı. IŞİD militanları daha sonra da Musul konsolosluğunu ele geçirerek 49 konsolosluk personelini de rehin aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.