Hava Durumu

Polislerden avukata "haydar"lı dayak!

Avukat Muammer Öz'ün iki polis tarafından 10 yıl önce parkta dövülmesine ilişkin davada karar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2017 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2017 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Polislerden avukata "haydar"lı dayak!

Olay, 29 Temmuz 2007'de yaşandı. Anılan tarihte İstanbul Üniversitesi'nin avukatlığını yapan Muammer Öz, akrabaları ile Kadıköy Moda'da piknik yaparken yanlarına, polisler Bülent Okumuş ve Uğur Yıldırım geldi. Dava dosyasına giren ifadeler ve tanık beyanlarına göre, taraflar arasında 'kimlik gösterme' tartışması bir anda alevlendi. Parkta dövülen Av. Öz'ün, polis aracında çıkan yargılama sürecinde 'haydar' adı verilen sopayla dövülmesi sonrası konu yargıya taşındı. Av. Öz polislerden, polisler de Öz'den şikayetçi oldu.

AVUKAT BİZE TEKME ATTI

İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davada karar çıktı. Sanık polislerin de katıldığı duruşmada söz alan polisler esas mağdur olan tarafın kendileri olduğunu söyledi. Polislerden Bülent Okumuş "Eğer iddia edildiği gibi kendisine vurmuş olsaydım kafasında da kırıkların oluşması gerekirdi" dedi. Okumuş, karakola gittikleri sırada Av. Öz'ün kendilerine tekme attığını söyledi.

'10 YILDIR ADALET BEKLİYORUM'

Duruşmada söz alan Av. Öz ise, kendisine yönelik eylemin 'işkence' olduğunu, 10 yıldır adalet beklediğini belirtti. Öz'ün savunma avukatlarından İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç ise "Sanıkların eylemi işkence suçu yönünden değerlendirilmeli" dedi.

HEM HAPİS HEM ADLİ PARA CEZASI

Mahkeme heyeti tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme, sanık polisler Bülent Okumuş ve Uğur Yıldırım'a, 'kasten yaralama suçundan, 2'şer yıl 11'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, polislere, Av. Öz'e yönelik hakaret çetesinden bin 860'ar lira adli para cezası verdi.

POLİSLERİN GENÇ OLMASININ ÖNEMİ VAR

10 yıldır davayı takip eden Avukat Ömer Kavili karara ilişkin Hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Bu davada polis memurlarının genç ve pervasız olmasının önemi var. Artı olarak önyargılı olmalarının önemi var. Sırf giysileri farklı olduğu için ayrımcılık yaparak sataşıyorlar" dedi.

YARGITAY İŞKENCEDEN CEZA VERİLMESİNE HÜKMETMİŞTİ

Davanın 10 yıl sürmesinin sebebini anlatan Kavili, "İlk olarak polisler hakkında dava başka bir mahkemede açıldı. Avukat Muammer Öz hakkında dava başka bir mahkemede açıldı. Biz birleştirilmesini istesek de mahkeme kabul etmedi. Ancak Yargıtay davaların aynı mahkemede görülmesine hükmederek kararı bozdu. Yargıtay ayrıca sanık polisler hakkında "İşkence" suçundan ceza verilmesi gerektiğini de belirtti. Buna rağmen mahkeme iki dosyayı aynı mahkemede görülmesini hükmetti ancak işkence suçundan değil, yaralama suçundan ceza verdi" ifadelerini kullandı.

BU KARAR İŞKENCEYE CEZASIZLIKTIR

Bu cezanın çıkması bile uygulama açısından başlı başına çok önemli ancak ceza miktarı az. Sanık polislere işkence suçundan ceza verilmesi gerekiyor. Biz bu kararı yine temyiz edeceğiz. Bu karar işkenceye cezasızlık anlamında tavizdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.